Trump tražio da Turci odustanu od kupnje moćnih ruskih raketa, ignorirali su ga

Screenshot: YouTube

TURSKI predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je da je američkom predsjedniku Donadu Trumpu za vrijeme razgovora u Washingtonu prošli tjedan rekao da Turska neće odustati od ruskih sustava protuzračne obrane S-400 nabavljenih ove godine, unatoč prosvjedima njezinih NATO saveznika. 

Ankara i Washington bili su u zavadi zbog turske kupnje S-400, za koje je Washington rekao da nisu kompatibilni s obranom NATO-a te da predstavljaju prijetnju njegovim borbenim zrakoplovima F-36.

Kao odgovor, SAD je suspendirao Tursku iz programa za zrakoplove, gdje je bila kupac i proizvođač, te upozorio na moguće sankcije zbog dogovora.

Prošli tjedan Erdogan i Trump sastali su se u Bijeloj kući da prevladaju sve veće razlike u mnogim pitanjima, u rasponu od S-400 do sirijske politike.

Trump ga pozvao da odustane od kupnje

Za vrijeme razgovora Trump je pozvao Erdogana da odustane od sustava S-400 te umjesto njih nabavi američke sustave Patriot.

Erdogan je u utorak kazao da je za vrijeme njihova razgovora Trumpu rekao da neće odbaciti sustave S-400.

"Slažemo se da ćemo tražiti rješenja u pitanju S-400. Objasnio sam još jednom Trumpu kako smo došli do toga da kupimo sustave S-400", rekao je Erdogan stranačkim članovima u parlamentu.

"Rekao sam mu da ne možemo odustati od S-400 te da se Turska neće predomisliti", rekao je.

Također je ponovio upozorenje da će Turska borbene zrakoplove tražiti drugdje ako Washington nastavi blokirati planiranu kupnju F-35.

"Potraje li trenutno beskompromisno stajalište o F-35, reći ćemo mu (Trumpu) da će Turska tražiti alternative da ispuni svoje srednjoročne potrebe", rekao je Erdogan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.