Trump prijeti zemljama koje će poslovati s Iranom: Sa SAD-om nećete poslovati

Foto: EPA

TRUMPOVA administracija jučer je ponovno uvela ekonomske sankcije Iranu. Korak je to koji je Trump dugo najavljivao i na koji se na koncu i odlučio.

"Dok nastavljamo s maksimalnim ekonomskim pritiskom na iranski režim, ostajem otvoren za postizanje sporazuma koji će u potpunosti adresirati pogrešne aktivnosti režima, uključujući program razvoja balističkih projektila te potporu režima terorizmu"; poručio je Trump jučer u pisanoj izjavi.

Meta sankcija financijski sektor

SAD definira svoj potez kao "maksimalni ekonomski pritisak na iranski režim". Washington pritom tvrdi da mu cilj nije promjena režima već promjena njegovog ponašanja.

Washington se sve više fokusira na ulogu Teherana u bliskoistočnoj regiji iako ona nije bila dio multilateralnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Dokaza da ga je Teheran prekršio nema, napominje agencija dpa.

Meta je prvog paketa sankcija iranski financijski sektor, uključujući vladine kupnje dolara, trgovinu zlatom i prodaju državnih obveznica. Sankcije će obuhvatiti i automobilski sektor i izvoz tepiha i hrane, te iranski uvoz grafita, aluminija, čelika, ugljena i pojedinih vrsta softvera. Iranu će biti zabranjena i kupnja određenih tipova zrakoplova.

Očekuje se da će sljedeći paket biti uveden za tri mjeseca.

EU najavio da će nastaviti poslovati s Iranom

Europska unija jučer je izrazila žaljenje zbog ovakve odluke SAD-a i najavila kako će nastaviti poslovati s Iranom.

"Duboko žalimo zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija, zbog povlačenja SAD-a iz Zajedničkog globalnog plana djelovanja (JCPOA, službeni naziv iranskog nuklearnog sporazuma)", izjavili su ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Velike Britanije, triju zemalja EU-a umiješanih u sklapanje sporazuma zaključenog 2015.

"Odlučni smo u zaštiti europskih gospodarskih operatera uključenih u legitimne poslove s Iranom. Zato status blokade koju je uveo EU stupa na snagu 7. kolovoza", istaknuli su potpisnici deklaracije EU-a, navode ministri u zajedničkom priopćenju sa šeficom diplomacije EU-a Federicom Mogherini.

Zakon o blokadi usvojila je Unija 1996. kako bi zaobišla američke sankcije protiv Kube, Libije i Irana, ali nikada nije bio korišten. EU se tada želio suprotstaviti američkim prijetnjama europskim poduzećima, nakon čega je tadašnja američka administracija popustila. Aktualizaciju zakona o blokadi odobrili su ministri vanjskih poslova EU-a 16. srpnja.

Taj zakon zabranjuje europskim poduzećima da postupaju prema američkim sankcijama i to pod prijetnjom penala utvrđenih za svaku pojedinu državu članicu. Zakon o blokadi također daje pravo na odštetu za svaku štetu koja bi proizašla iz američkih sankcija za fizičku ili pravnu osobu.

Konačno, taj zakon poništava u Europskoj uniji učinke svake odluke inozemnog suda koja bi bila donesena na temelju američkih sankcija. Zakon je stupio na snagu u utorak 7. kolovoza u 6 sati po srednjoeuropskom vremenu, istodobno kada je postao učinkovit prvi niz američkih sankcija.

Trump danas zaprijetio svima koji će poslovati s Iranom

Danas se pak povodom sankcija Iranu oglasio Donald Trump koji se odlučio obratiti svima koji su najavili nastavak poslovanja s Iranom.

"Službeno su uvedene sankcije Iranu. Ove sankcije su među najjačima ikada uvedenim, a u studenom će još porasti. Bilo tko tko posluje s Iranom neće poslovati sa SAD-om. Ja samo tražim mir u svijetu, ništa više", zaključio je Trump.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.