Trump ne ide McCainu na sprovod, američki veterani bijesni

Foto: EPA

SJEDINJENE Američke Države odaju počast preminulom senatoru Arizone Johnu McCainu, a pripremaju se i komemoracije koje će trajati tijekom cijelog tjedna. McCain je umro u 82. godini, četiri dana prije rođendana.

Nacionalni ispraćaj McCainu bit će organiziran u subotu u katedrali u Washingtonu, u nazočnosti brojnih zastupnika te stranih i američkih dužnosnika. Govoriti bi trebali bivši predsjednici Barack Obama i George W. Bush, što je želio sam McCain.

Trump se oglasio na Twitteru

I dok svjetski lideri i McCainovi kolege iz Kongresa u svojim govorima veličaju njegovu službu SAD-u, najprije kao vojnog pilota pa ratnog zarobljenika i na kraju senatora više od 30 godina, američki predsjednik Donald Trump nije učinio isto.

Trump, koji je često vodio političke rasprave s McCainom i prije tri godine izjavio da je McCain smatran herojem samo zato što je bio ratni zarobljenik, nije odao počast preminulom senatoru, nego je samo na Twitteru izrazio sućut njegovoj obitelji.

Veterani zgroženi: ''Ovo je nepoštovanje prema domovini''

The Washington Post objavio je da je Trump odbio unaprijed pripremljenu izjavu Bijele kuće o McCainovu životu i službi u kojoj je nazvan herojem.

Umjesto Trumpove izjave, Bijela kuća objavila je izjave dužnosnika administracije koji odaju počast McCainu, a u kojima se hvale njegova vojna služba i neovisnost koju je imao kao politički lider. Zastave na Bijeloj kući bile su spuštene na pola koplja tijekom vikenda, a danas su ponovno uzdignute.

Vodeća američka veteranska organizacija ogorčeno je negodovala zbog Trumpove prigušene reakcije na McCainovu smrt, nakon što su zastave na pola koplja bile spuštene samo nakratko.

"Nečuveno je da je Bijela kuća obilježila smrt američkog junaka Johna McCaina tvitom od dvije rečenice, ne spomenuvši njegov junački i nadahnjujući život", rekao je Joe Chenelly, nacionalni izvršni direktor AMVETS-a.

"Zastavom koja nije ostala spuštena ni sekundu dulje od golog minimuma koji traži zakon, unatoč dugotrajnoj tradiciji da zastava bude spuštena do pogreba, Bijela kuća je otvoreno pokazala flagrantno nepoštovanje prema služenju domovini i žrtvi senatora McCaina za našu zemlju kao i za služenje svih njegovih suboraca veterana", dodao je Chenelly. 

McCain nije htio Trumpa na svom sprovodu

McCain je prije smrti izrazio želju da Trump ne prisustvuje njegovom pogrebu, nego da umjesto njega dođe potpredsjednik Mike Pence.

Čak i na samrti, McCain je kritizirao Trumpa zbog suglasnosti s izjavom Vladimira Putina da se Rusija nije miješala u predsjedničke izbore u SAD-u prije dvije godine.

"Teško je procijeniti koliku će štetu nanijeti Trumpova naivnost, egoizam, lažni balans i naklonost prema drugima. Jasno je da je summit u Helsinkiju tragična pogreška", rekao je McCain poslije susreta Trumpa i Putina u srpnju.

"Njegov glas će nedostajati"

Bivši američki predsjednici u svojim su izjavama odali počast preminulom senatoru, a isto su učinili i neki svjetski lideri.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je John McCain bio pravi američki heroj koji je cijeli život posvetio svojoj zemlji.

"Njegov glas će nedostajati, a naše misli su s njegovim najmilijima", zaključio je Macron.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.