Trump: Građanski rat se mogao izbjeći pregovorima

Foto: Profimedia

Bivši američki predsjednik Donald Trump danas je izjavio da se građanski rat u SAD-u mogao izbjeći pregovorima. Dodao je da je borba za ukidanje ropstva u Americi u konačnici bila nepotrebna te da je Abraham Lincoln trebao učiniti više kako bi izbjegao krvoproliće.

"Toliko je grešaka napravljeno. Vidite, postojalo je nešto za što mislim da se moglo pregovarati, da budem iskren s vama", rekao je Trump tijekom predsjedničke kampanje u Newtonu u saveznoj državi Iowa. "Mislim da se to moglo ispregovarati. Toliko ljudi je umrlo...", dodao je Trump.

Trump nije rekao kako bi spriječio građanski rat

Trumpov komentar na američki građanski rat dolazi nešto više od tjedan dana prije prvih parlamentarnih sastanaka u Iowi, gdje ima značajnu prednost u anketama u odnosu na svoje najbliže suparnike, guvernera Floride Rona DeSantisa i bivšu guvernerku Južne Karoline Nikki Haley. 

Prije nešto više od tjedan dana Haley je govorila o uzrocima građanskog rata, ali nije spominjala ropstvo, pokretačku snagu tog rata. Trumpovi komentari nisu bili odgovor niti referenca na izjave Haley, navodi CNN. 

Zapravo, postojao je niz pokušaja prije nego što je građanski rat započeo sklapanje sporazuma za spas Unije. Ali budućnost ropstva na jugu nije se mogla riješiti kompromisom i nacija je krenula u rat sama sa sobom, navodi CNN.

"Rat je bio težak za našu zemlju"

Trump nije rekao kako bi spriječio sukob koji je također nazvao "tako užasnim, ali tako fascinantnim". Trump je govoreći o građanskom ratu rekao da ga fascinira i privlači. 

"Rat je bio težak za našu zemlju", rekao je između ostalog te sugerirao da bi Abraham Lincoln bio drugačije gledan kao povijesna ličnost da je građanski rat izbjegao pregovorima. Potom je rekao ono što ponavlja od početka rata u Ukrajini, a to je da bi se on dogovorio s Putinom i da ne bi bilo rata u Ukrajini.

"Da sam ja ostao predsjednik, dogovorio bih se s Putinom. Ne bi bilo rata. Nije ga bilo četiri godine dok sam bio predsjednik", rekao je Trump.

Bivša republikanska zastupnica Liz Cheney kritizirala je Trumpov stav pitajući se kako republikanci koji su ga podržali mogu uopće to braniti. 

"O kojem se dijelu građanskog rata 'moglo pregovarati'? O ropstvu? O secesiji? Je li Lincoln trebao sačuvati Uniju?” pitala se Cheney.. "Pitanje za članove GOP-a, Lincolnove stranke, koji su podržali Donalda Trumpa: Kako to uopće možete braniti?" napisala je Cheney.

Moderni republikanci tradicionalno ističu Lincolna kao heroja, republikanskog heroja, zbog njegove uloge u očuvanju Unije kada je Jug nastojao napustiti okrilje, a ne okončati ropstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.