Trump želi i na nebu izgraditi zid

Foto: FAH

TRUMPOV kontroverzni plan za "izgradnju zida na nebu" koji bi reflektirao sunčevu svjetlost mogao bi dobiti podršku administracije, prenosi Independent.

Plan naizgled omogućava nastavak korištenja fosilnih goriva uz smanjenje globalnog zagrijavanja, upozorili su aktivisti.

Iz balona će prskati planet sumporovim dioksidom

Tim znanstvenika s Harvarda na čelu s Davidom Keithom planira započeti eksperiment s takozvanim "geoinženjerskim" projektom sljedeće godine.

Namjeravaju u atmosferu prskati čestice vode i različitih materijala, uključujući sumporni dioksid, i to iz balona s velike visine. Smatraju da će tako uspjeti ohladiti planet.

Plan je samo izgovor za neodgovorno korištenje fosilnih goriva

Međutim, ovakve mjere mogle bi imati nepredvidive loše posljedice, kao što je moguća suša u Africi. Direktorica međunarodne organizacije za nadzor znanosti ETC Silvia Riberio je upozorila:

"Oni smatraju da će gradnja velikog lijepog sumpornog zida na nebu biti savršen izgovor za nastavak nekontroliranog korištenja fosilnih goriva. Trebali bismo se usredotočiti na radikalne rezove u otpuštanju štetnih plinova, a ne na opasne i neopravdane metode".

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.