Toplinski val u Kaliforniji: Izmjerena 54 Celzijeva stupnja

Foto: Epa

AMERIČKA savezna država Kalifornija proglasila je izvanredno stanje kako bi osigurala funkcioniranje elektroenergetskog sustava budući da su dijelove američkog jugozapada pogodile opasno visoke temperature.

Upozorenje o prekomjernoj vrućini izdano je za veći dio Arizone i Kalifornije te južna područja Nevade i Ute. Vlasti su poručile građanima da se drže podalje od sunca i da ostanu u klimatiziranim objektima, piše BBC.

U Nacionalnom parku izmjerena 54 Celzijeva stupnja

U Kaliforniji će temperature do nedjelje iznositi između 37 i 43 Celzijeva stupnja. Guverner Gavin Newsom rekao je da bi izvanredno stanje, koje je na snazi ​​do nedjelje, trebalo "smanjiti opterećenje energetske infrastrukture i povećati energetski kapacitet".

Kompanija California ISO, koja drži većinu državne elektroenergetske mreže, zatražila je od građana da postave termostate na klima-uređajima na 25 stupnjeva (ili više) te da štede energiju i izbjegavaju korištenje nepotrebnih svjetala.

U kalifornijskom Nacionalnom parku Dolina smrti, često jednome od najtoplijih područja na svijetu, u četvrtak su izmjerena 54 Celzijeva stupnja.

"Do određene temperature je u redu, poput 49 stupnjeva. Ali kada postane toplije, onda stvarno bude teško", rekao je za Reuters Willo Alford, koji vodi trgovinu mješovitom robom u selu Dolina smrti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.