Tolušić nema pojma koliko će uštedjeti navodnim ukidanjem agencija

Foto: FaH

VLADIN nacionalni program reformi, koji je najavio premijer Andrej Plenković, pokazuje se kao još jedna velika obmana HDZ-HNS vlade.

Birokratski odgovor na pitanje o rezanju birokracije

Naime, nedavno su u vladi najavili kako pokreću vladin plan racionalizacije agencija i zavoda, koji podrazumijeva ukidanje čak 54 vladine agencije, a za koordinatora te opsežne akcije postavljen je potpredsjednik vlade Tomislav Tolušić.

Vladin PR potrudio se u dijelu mainstream medija ovog tjedna prikazati kako među vladinim birokratima postoji velik otpor racionalizaciji, kao i da Plenkovićevi ljudi ne posustaju u ideji obuzdavanja hrvatske birokracije. No istina je sasvim drugačija. 

Unatoč velikim najavama, vlada nema nikakvu namjeru ukinuti nijednu agenciju, već se one pripajaju raznim ministarstvima. O ozbiljnosti same akcije dokazuje i činjenica kako nam potpredsjednik vlade Tolušić jučer nije znao odgovoriti koliko će zapravo država uštedjeti na racionalizaciji, a nije znao reći ni podrazumijeva li rezanje birokracije i otkaz za državne službenike.

Iako smo pitali za detalje racionalizacije birokracije, dobili smo tek - birokratski odgovor.  

Ukidanje 54 institucije koje će i dalje raditi 

"Sukladno Nacionalnom programu reformi koji provodi ova Vlada, a čiji bitan dio je i racionalizacija agencija/trgovačkih društava/drugih ustanova, Vlada je na sjednici održanoj 2. kolovoza 2018. donijela Zaključak o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima kojim se predviđa ukidanje 54 institucije. Ovom reformom želi se povećati efikasnost državne i javne uprave, smanjiti broj tijela u sustavu i smanjiti administrativni aparat u cijelosti, naravno uz uštede za državni proračun", kažu nam iz vlade. 

Na direktan upit što to konkretno znači, odnosno kolike su zapravo uštede za državni proračun temeljem analize ovog vladinog plana, nismo dobili ni približnu brojku. Nismo ni mogli dobiti brojke iz jednostavnog razloga. U vladi ih nemaju. 

Na meti kritika zbog odlučnosti!?

"Naglašavamo da je ovo prva faza racionalizacije i da će nakon uspješno provedenog postupka uslijediti i daljnja racionalizacija administrativnog sustava", kažu iz Tolušićeva ureda.

Naglasimo da je jedna od glavnih vijesti nedavno bila ona kako državni službenici u agencijama pokazuju popriličan otpor, kao i da je potpredsjednik Tolušić zbog birokratske pobune na meti stalnih kritika.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.