PROPAST ULJANIKA

Tko je uhićeni bivši šef Uljanika? Ima vilu, jahtu, dva stana i tri garaže

Foto: Hina/Luna Rossa

CIJELO jutro traju policijske akcije i pretresi diljem Istre. Policija privodi članove bivše uprave Uljanika, a zasad je uhićeno 12 ljudi. Među uhićenima je i bivši šef uprave Gianni Rossanda.

>> UŽIVO Velika policijska akcija: Uhićen Rossanda iz Uljanika i šef 3. maja

Cijeli poslovni vijek u Uljaniku

Rossanda je u Uljaniku proveo cijeli poslovni vijek, sve do kraja listopada prošle godine, kad je nadzornom odboru dostavio svoju ostavku na funkciju predsjednika uprave pulskog brodogradilišta.

Kao direktor Uljanik Pomorstva, male tvrtke kćeri, spominje se već 1997. godine, a u Uljanik Strojogradnji je član nadzornog odbora bio još 1996. godine. Sve je to uspio postići u toj tada državnoj tvrtki i to prije 30. rođendana. Jedini izlet izvan Uljanika, uvjetno rečeno, bio je onaj u NK Istru, gdje je bio predsjednik prije više od 13 godina. Naime, do 2003. godine NK Istra još uvijek je bila NK Uljanik, a Rossanda se povlači nakon što je Istra odigrala povijesnu prvu sezonu u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi.

>> Objava reagiranja Rossande

Plaće i bonusi, a firma propada

Prije nego što je 2013. godine izabran za predsjednika uprave Uljanika, Rossanda je bio financijski direktor te tvrtke koja se danas nalazi u velikim problemima i pred stečajem. Uspješno je izbjegavao medije pa za njega šira javnost nije čula sve do eskalacije problema s pulskim brodogradilištem. Uglavnom, u jednoj od najturbulentnijih godina za Uljanik te krizi koja je odvela radnike na ulice gdje u prosvjedima traže isplatu svojih plaća, bivši direktor Uljanika dovršio je svoje milijunsko građevinsko zdanje uz more.

Rossanda je, naime, vlasnik luksuzne vile s bazenom izgrađene svega dvadesetak metara od morske obale, a čija se vrijednost danas procjenjuje i do pola milijuna eura. Također, vlasnik je i dvaju stanova od 70 i 127 kvadrata u novijoj zgradi na predjelu Valsaline u Puli te tri garažna prostora. Tu je i jahta usidrena u marini Volme. 

Luksuzna vila Giannija Rosande glasi na njegova oca

Dok je Uljanik upadao u probleme, plaće i bonusi uprave su rasli

Vila koju je nazvao Sail (na engleskom "jedro", op.a.) ima četiri spavaće sobe, pet kupaonica i privatni bazen od 45 kvadrata, a dovršena je tek nedavno. Kao što je vidljivo iz katastra, 50-godišnji Rossanda je kod Privredne banke Zagreb podigao kredit u vrijednosti od 2,2 milijuna kuna. No zanimljivo je kako je u vrijeme dok je Uljanik ulazio u sve veće financijske dubioze, uprava sve više izdvajala na plaće i bonuse uprave. Rossanda je tako, prema podacima Večernjeg lista, imao plaću od 40 tisuća kuna neto, a s bonusima su se njegovi ukupni prihodi prošle godine popeli na čak 600 tisuća kuna, tvrdi isti medij. Rossanda, bivši šef uprave Uljanika, svoju vilu za koju je nedavno dobio građevinsku dozvolu iznajmljuje turistima i to po cijeni od 4.949 eura odnosno 36.797 kuna tjedno.

"Kuću gradim kao što gradi većina ljudi", kaže čovjek koji je za to dignuo kredit od 2,2 milijuna kuna

"Pretpostavljam da sam prvi uljanikovac koji gradi kuću pa je to zanimljivo. Gradim je na terenu koji je bio od mog pradjeda, koji je bio žalostan što se radilo o lošem terenu za poljoprivredu, ali je stjecajem okolnosti ostao u obitelji. Kuću gradim kao što gradi većina ljudi, kreditom koji sam dobio pod uvjetima kao i drugi, i ne znam ni je li mi najmudrija odluka krenuti u to s 50 godina", rekao je Rossanda početkom prošle godine za Glas Istre.

Valja naglasiti da je uvidom u katastar vidljivo je da je kuća šefa uprave Uljanika prepisana na njegova oca Ferruccia Rossanda, a za nju se ne bi znalo da nedavno radnici Uljanika sami nisu otkrili luksuzno izdanje svog šefa tražeći "malu kuću" u Pješčanoj uvali.

Nije jasno kako mu je pošlo za rukom dobiti dozvolu za izgradnju luksuzne vile koja je svega 20-ak metara udaljena od mora u Pješčanoj uvali kod Pule, i to u zaštićenoj zoni. Ako pitate načelnika Općine Medulin Gorana Buića, dozvola nije trebala biti izdana jer nije sukladna prostornom planu. Ako pitate građevinsku inspekciju Ministarstva zaštite okoliša, oni bi možda i reagirali, ali je lokalna vlast izdala sve dozvole. A što se tiče centra IDS-ovske moći, Istarske županije, po njima je sve jasno jer je Rossanda zatražio dozvolu "na vrijeme". 

>> Kako je šef propalog Uljanika uspio izgraditi vilu 20 metara od mora?

Ima i dva stana

Iako se takvim predstavlja, Rossanda baš i nije ubogi škveranin.

Naime, bivši šef uprave Uljanika već godinama ima dva stana i to u predjelu Valsaline u Puli. Do prvog stana došao je 2005. godine i površine je 127 kvadrata, a u istoj zgradi je tri godine kasnije kupio još jedan stan i to od 70 kvadrata. Ni jedan od tih stanova nije bio opterećen kreditima. Tu su i tri garažna prostora koja je stekao od 2005. do 2009. godine.

"Ostavka bi štetila Uljaniku"

Svoju ostavku na mjestu šefa uprave ponudio je 30. 10. 2018. godine. 

"Dana 30. listopada 2018. Gianni Rossanda dostavio je Nadzornom odboru Uljanika d.d. svoju ostavku na funkciju predsjednika Uprave Uljanika d.d., koja djeluje od dana 31. listopada 2018. godine", kratko su iz pulskog brodogradilišta objavili putem Zagrebačke burze.

Samo tjedan dana prije ostavke, tvrdio je kako bi njegova ostavka naštetila Uljaniku.

"Inzistiranje Štrajkaškog odbora na mojoj ostavci u trenucima kada sam kao predsjednik uprave Uljanika d.d. uputio imena radnika za novi nadzorni odbor Društva, i izvjesno je da će novi nadzorni odbor kroz nekoliko dana imenovati novu upravu Društva, nanosi štetu ULJANIK Grupi", pisalo je u priopćenju koje je potpisao Rossanda, tadašnji predsjednik uprave Uljanika.

Danas, nekoliko mjeseci nakon ovih događaja, Gianni Rossanda je jedan od dvanaestorice uhićenih bivših članova uprave Uljanika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.