Tisuće migranata krenule iz Meksika prema SAD-u: "Nismo kriminalci, nego radnici"

Foto: EPA

KARAVANA s nekoliko tisuća migranata krenula je danas na put s juga Meksika s nakanom da dođe u Sjedinjene Države, prvog dana Summita Amerika koji se održava u Los Angelesu i na kojem će se razgovarati o migracijskom pitanju.

Skupina u kojoj su muškarci, žene i djeca iz Srednje Amerike i Venezuele krenula je po kiši iz Tapachule, na gvatemalskoj granici, prema američkoj granici, više od 3000 km na sjever, javio je AFP. Zasad nema podataka o njihovom broju.

"Migranti nisu kriminalci, nego radnici"

"Migranti nisu kriminalci, oni su međunarodni radnici", pisalo je na transparentu koji su nosili sudionici karavane. "Sloboda, sloboda", "hoćemo vize", izvikivali su drugi hodači, a neki su pjevali venezuelsku himnu.

"Poručujemo predsjednicima država koji danas dolaze na sastanak na vrhu Amerika da žene i djeca migranti i migrantske obitelji nisu sredstvo obračuna" u "ideološkim i političkim nadmetanjima", rekao je za AFP Luis Garcia iz nevladine organizacije Dignificacion Humana, koja prati migrante.

Demokratski predsjednik Joe Biden nada se da će na Summitu Amerika potpisati ugovor o područnoj suradnji na polju imigracije, što je osjetljiva tema zbog koje je zaslužio oštre kritike republikanske oporbe.

Jedan od glavnih partnera u Latinskoj Americi, meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador potvrdio je u ponedjeljak da neće doći na sastanak na vrhu jer SAD nije pozvao Kubu, Nikaragvu i Venezuelu, zbog toga što ne poštuju demokratske vrijednosti i ljudska prava.

Karavane migranata koje prolaze kroz Meksiko razlog su napetosti s SAD-om od mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa (2017.-2021.).

Broj ljudi koji žele ući u SAD bježeći od siromaštva i nasilja u Srednjoj Americi i na Haitiju mjesecima je u neprestanom porastu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.