Tinejdžeri u Londonu prebili rabina urlajući "Ubij Židove"

Ilustracija: EPA

IZRAELSKI rabin koji je došao u posjet židovskoj zajednici u Velikoj Britaniji brutalno je napadnut u petak, isti dan kad je islamistički terorist na London Bridgeu napao nožem veći broj ljudi i ubio dvoje.

Rabina su napadači, kako javlja Jerusalem Post, ostavili da krvari na ulici. Rabin nije imenovan.

Napad se dogodio u Amhurst Parku oko 21.45 sati u petak, u vrijeme kad ortodoksni židovi ne koriste telefon zbog propisa za šabat. 

"Visoki rabin u posjetu Velikoj Britaniji bio je meta neisprovociranog napada i premlaćivanja, dok su dvojica napadača vikali 'ubijte Židove, j..ite Židove", izvijestila je volonterska židovska organizacija Shomrim, koja patrolira i nadzire kriminal kao "proaktivna susjedska straža" u židovskoj zajednici u Velikoj Britaniji.

Židovski portal ColLive piše kako su dvojica tinejdžera opisani kao crnci odjeveni u tamnu odjeću s kapuljačama.

Rabin se u međuvremenu vratio u Izrael, javlja Jerusalem Post. Napad je prijavljen policiji, ali ne vjeruje se da je povezan s terorističkim napadom na London Bridgeu. 

>> Islamska država potvrdila da je napadač s London Bridgea njen pripadnik

Val antisemitizma u Velikoj Britaniji

Ovaj napad na rabina samo je posljednji slučaj u zabrinjavajućem valu antisemitskih incidenata u Velikoj Britaniji. 

"U 2019. gotovo 300 tisuća Židova živi u strahu za svoju budućnost i svoju sigurnost", ocijenio je potpredsjednik Svjetske cionističke organizacije (WZO) Yaakov Hagoel i pozvao britansku vladu da se bori protiv pošasti antisemitizma.

Hagoel je također u pismu za Jerusalem Post oštro prozvao vođu britanske oporbe laburista Jeremyja Corbyna, kao "deklariranog antisemita, mrzitelja Izraela i pristašu terorista", odnosno pripadnika Hezbolaha i Hamasa s kojima je u nekoliko navrata dijelio pozornicu i okrugli stol, pa čak ih i nazvao "prijateljima".

Corbyn poriče da je antisemit ili da tolerira antisemitizam u Laburističkoj stranci otkad je došao na njeno čelo 2015., ali u intervjuu za BBC odbio se ispričati židovskoj zajednici Velike Britanije za način na koji je reagirao na alarmantni porast antisemitizma među laburistima - paradoksalno, glavnoj ljevičarskoj stranci u ovoj zemlji.

Glavni rabin Velike Britanije: Antisemitizam je pustio korijenje među Corbynovim laburistima

Glavni rabin Velike Britanije Ephraim Mirvis također je, u članku za britanske novine The Times, upozorio da je antisemitizam "pustio korijenje u Laburističkoj stranci", da Corbyn "nije adekvatan" za funkciju premijera te da je "duša naše nacije u pitanju" na idućim izborima. 

"Pitanje koje najčešće čujem sada je: što će biti sa Židovima i judaizmom u Britaniji ako Laburistička stranka formira iduću vladu? Ta tjeskoba je opravdana", poručio je rabin Mirvis. 

Corbyn je odgovorio da je "antisemitizam u bilo kojem obliku podao i pogrešan" te da ga njegova vlada "neće tolerirati ni u jednom obliku".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.