Teologinja: Pedofilija je naš križni put

Foto: N1

TEOLOGINJA Ana Marija Raffai je za N1 televiziju komentirala aferu koja je pogodila Katoličku crkvu nakon što je otkriven slučaj svećenika pedofila iz vukovarskog naselja Sotin. Osvrnula se i na izjavu pročelnika Katedre moralne teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta Tončija Matulića. 

Podsjetimo, Matulić je izjavio kako mu je žao što se baš uoči Uskrsa govori o temi pedofilije u Crkvi. "Taj sam razgovor tri put preslušala i ima puno stvari s kojima se slažem. Pokazuje iskrenu želju da se on s ovime suoči, ali ima i stvari s kojima se ne slažem, kao što je ova rečenica", kazala je Raffai. 

"Ne prihvaćam da u Hrvatskoj nemamo pedofiliju"

"Pedofilija je naš križni put, da bi došli do uskrsnuća. Nema uskrsnuća ako se mi ne solidariziramo sa žrtvama. Smatram i da je to poruka nade uskrsnuća. Čula sam da je to šteta koja je nepopravljiva i shvatila sam da se ozbiljno uzima ta šteta. S druge strane, kao kršćani vjerujemo u Božje spasenje, a ono je obećano i žrtvama", dodala je. 

"Ta nada nije privatno vlasništvo samo onih koji nisu doživjeli nasilje. To je u Katoličkoj crkvi stvarnost i odnedavno se u tome govori. Istraživanja na koja se pozivamo su od 1964. do 2014. i tu postoje činjenice. Ja ne prihvaćam tvrdnju da mi u Hrvatskoj nemamo pedofiliju, a oni u Njemačkoj imaju. To je jedna Crkva", istaknula je. 

"U njemačkoj Katoličkoj crkvi se bave s četiri stvari"

"Ono što meni fali u crkvi je da se govori o problemima, i da se govori o rješenjima koje neke Crkve već nalaze u svojim reformskim koracima i one idu naprijed. Rješenja nisu kozmetička, nego reformska. U njemačkoj Katoličkoj crkvi se bave s četiri stvari, a to su pitanje moći, pitanje mjesta žena u Crkvi, pitanje uloge svećenika i seksualnosti i pitanje LGBT populacije i s tim se treba suočiti", smatra Raffai. 

"Sinodalni put koji traje već dvije godine uopće nije poznat, moje kolegice o tome ništa ne znaju. To su teme suvremene Crkve, nije to nikakva progresivna niti avangardna Crkva", zaključila je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.