Tedeschi: U Drogu Kolinsku investirao sam svojih 36 milijuna eura

PREDSJEDNIK Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi, koja je za 382 milijuna eura kupila Drogu Kolinsku, a samim time i tri srpske kompanije Soko Štark, Grand Prom i Palanački kiseljak demantirao je u intervjuu za Press da u trenutku preuzimanja Droge Kolinske nije imao zatvorenu financijsku konstrukciju.

Kupovinu je, kaže, financirao iz vlastitog profita, sredstava dioničara i pomoću kredita Unicredita i Raiffeisen grupe. "Dobili smo zajam i od EBRD-a, koji će uskoro postati jedan od naših dioničara. Ja sam investirao svojih 36 milijuna eura, što pokazuje koliko vjerujem u transakciju s Drogom Kolinskom", kaže Tedeschi.

36 milijuna eura koje je uložio zaradio je prodajom dijela dionica Atlantic grupe na burzi 2007. godine. Prodao ih je za 49 milijuna eura.

U Soko Štark će investirati 4-5 milijuna eura


Na pitanje misli li da će se sada srpski brandovi bolje prodavati u Hrvatskoj, Tedeschi kaže kako se radi o poznatim brandovima koji će sigurno imati bolju prodaju i kvalitetniju distribuciju na svim tržištima. "Tu prije svega mislim na Smoki koji je sinonim za cijelu kategoriju flipsa. Isto tako veliki potencijal imaju i Bananica, Najljepše želje i Svit. Što se tiče Grand Kafe ona je neprikosnoveni lider u Srbiji, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori. Palanački kiseljak ima svoju logiku, primarno kao mjesto gdje se puni kokta za srpsko tržište", kazao je. Tedeschiju je u planu uložiti između 4 i 5 milijuna eura u Soko Štark.

Na pitanje zašto srpske kompanije ne mogu poslovati u Hrvatskoj dok čak 200 hrvatskih radi u Srbiji, šef Atlantica kaže kako su u posljednjih 10 godina hrvatske kompanije kapitalno jače od mnogih iz Srbije, odnosno da su slovenske jače od hrvatskih, a srpske od onih iz BiH. "Postoje neki administrativni problemi pri investiranju, ali to se ne odnosi samo na investicije iz Srbije već na ukupne investicije iz Nizozemske, Amerike ili Rusije. I to treba mijenjati", zaključio je Tedeschi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.