Talijanski premijer dao ostavku. Predsjednik: Ne prihvaćam je

Foto: EPA

MARIO Draghi rekao je da će podnijeti ostavku na dužnost talijanskog premijera nakon što stranka u njegovoj vladajućoj koaliciji nije sudjelovala u glasanju o povjerenju. Ostavku je odbio talijanski predsjednik Sergio Mattarella.

"Večeras ću podnijeti ostavku predsjedniku republike", rekao je Draghi vladi, prema priopćenju koje je objavio njegov ured. "Koalicija nacionalnog jedinstva koja je poduprla ovu vladu više ne postoji", rekao je Draghi najavljujući ostavku.

Predsjednik odbio Draghijevu ostavku

No talijanski predsjednik Sergio Mattarella odbio je Draghijevu ostavku. 

Iz Mattarellinog ureda poručili su da je on dobio Draghijevu ostavku, no da ju je odlučio ne prihvatiti te da je pozvao Draghija da se obrati parlamentu u cilju rasvjetljavanja trenutne političke situacije.

Učinak ovakve intervencije predsjednika Mattarelle nije jasan, ali još uvijek aktualni premijer Draghi se vjerojatno neće obratiti parlamentu prije sljedeće srijede, piše BBC. Dodaje kako se Italija se sada suočava s razdobljem političke neizvjesnosti, što bi moglo ugroziti njezine napore da se pozabavi prijetnjom energetske krize i EU financiranjem.

Draghi je bivši predsjednik Europske središnje banke koji je premijer široke koalicije od veljače 2021. Glasanje o povjerenju postalo je žarište napetosti unutar Draghijeve vlade dok se stranke vladajuće koalicije pripremaju međusobno natjecati na nacionalnim izborima početkom 2023.

Stranka 5 zvijezda bojkotirala glasanje o povjerenju

Odluka Stranke 5 zvijezda da bojkotira glasanje o povjerenju ranije danas gurnula je Italiju u političku neizvjesnost, što bi moglo potkopati napore da se osiguraju milijarde eura iz fondova Europske unije, da se zemlja uhvati u koštac sa štetnom sušom te da smanji svoju ovisnost o ruskom plinu.

Draghi je povećao uloge rekavši da ne bi želio voditi vladu bez Stranke 5 zvijezda, koja je postala najveća stranka na prethodnim izborima 2018., ali je od tada izgubila podršku javnosti. To bi moglo dovesti do nacionalnih izbora već u rujnu ili listopadu, nakon što su druge koalicijske stranke rekle da ih treba održati ako Stranka 5 zvijezda više ne podupire vladu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.