Talijanski predsjednik položio prisegu za drugi mandat

Foto: EPA

SERGIO MATTARELLA preuzeo je drugi mandat predsjednika Italije položivši prisegu uoči zajedničkog zasjedanja dvaju domova parlamenta. Ponovno imenovanje Mattarelle, koji je u početku odbijao drugi put preuzeti sedmogodišnji predsjednički mandat, donijelo je privremeno smirivanje napetosti u redovima vladajuće koalicije nakon što su tjedan dana trajali bezuspješni pokušaji da se pronađe drugi kandidat.

Mattarella je rekao da se zbog aktualne pandemijske krize i loših socio-ekonomskih uvjeta u zemlji osjećao dužnim prihvatiti odluku parlamenta o svom ponovnom imenovanju, prenosi Reuters. Osamdesetogodišnji Mattarella, porijeklom sa Sicilije, prije preuzimanja predsjedničke uloge bio je ministar u talijanskoj vladi, a povjerenje građana stekao je smirenim i skromnim pristupom u rješavanju političkih kriza kao i zdravstvene krize izazvane covidom-19.

Jačanje tenzija

U talijanskom političkom sustavu predsjednik je moćna figura, može imenovati premijera i često je osoba koja na sebe preuzima rješavanje političkih kriza. Inače u Italiji, čije je gospodarstvo treće po veličini unutar eurozone, vlade u prosjeku traju oko godinu dana.

U vladajućoj koaliciji, na čijem je čelu premijer Mario Draghi, očekuje se jačanje tenzija zbog stranačkih borbi uoči nacionalnih izbora koji se trebaju održati početkom sljedeće godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.