Talijani na referendumu izglasali smanjenje parlamenta za trećinu

Foto: EPA

TALIJANI su na nacionalnom referendumu izglasali smanjenje broja zastupnika u gornjem i donjem domu parlamenta za više od trećine. Gotovo 70% ljudi glasalo je za promjenu, piše BBC nakon što su prebrojeni gotovo svi glasovi.

Broj zastupnika u donjem domu smanjit će se sa 634 na 400. Smanjit će se i broj senatora.

Referendum je zagovarao Pokret pet zvijezda, dio vladajuće koalicije, koji je tvrdio da će taj potez smanjiti troškove i povećati učinkovitost rada parlamenta.

Održan je zajedno s nekoliko ključnih regionalnih izbora, gdje je rezultat viđen kao udarac čelniku krajnje desne Lige Matteu Salviniju i pozitivan pomak za lijevo-centrističku Demokratsku partiju, koja je dio koalicijske vlade premijera Giuseppea Contea.

Što rezultat referenduma znači za Talijane?

Ukupan broj zastupnika i senatora bit će smanjen s 945 na 600. Ova promjena već je izglasana u talijanskom parlamentu, ali je trebala biti potvrđena referendumom jer mijenja amandman na talijanski ustav. Promjene će se morati izvršiti prije izbora 2023. godine. 

Ministar vanjskih poslova Luigi di Maio, visoki dužnosnik Pokreta pet zvijezda, opisao je ovaj rezultat referenduma povijesnim. 

"Možemo se vratiti normalnom parlamentu, s manje privilegija i 345 mjesta manje", rekao je. Prošlog listopada iz Pokreta pet zvijezda kazali su da će smanjeni broj zastupnika u parlamentu Italiji uštedjeti milijardu eura tijekom perioda od deset godina. 

Međutim, kritičari tvrde da će taj potez oslabiti autoritet parlamenta i donijeti minimalnu uštedu na troškovima.

Što se dogodilo na regionalnim izborima?

Talijanski desničarski blok pobijedio je na lokalnim izborima u najmanje tri od sedam regija u kojima se glasalo, ali ne čini se izglednim da će vođa Lige Matteo Salvini prekinuti polustoljetnu vladavinu lijevog centra u Toskani, pokazali su rezultati izlaznih anketa objavljeni danas.

Bude li to potvrđeno, takav rezultat donijet će stanovito olakšanje koaliciji vladajuće Demokratske stranke, koja će vjerojatno izgubiti Marke, ali se najviše bojala poraza u Toskani.

Desnica, uključujući Ligu, zadržala je kontrolu i nad Venetom i nad Ligurijom, dok bi Demokratska stranka trebala zadržati Kampaniju, po izlaznim anketama.

U Apuliji, na peti talijanske Čizme, utrka između desnice i Demokratske stranke previše je tijesna da bi se znao pobjednik, dok u Toskani kandidat Demokratske stranke vodi s 43,5 do 47,5 posto glasova ispred kandidata Lige koji bi trebao osvojiti između 40 i 42 posto glasova.

U regiji Valle D'Aosta vodi lista koju podržava Liga, pokazale su ankete.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.