Tajna njemačkih krava koje "znoje krv"

NJEMAČKA sela potresa vrlo čudna pošast: velik broj teladi obolijeva od čudne bolesti pri kojoj im iz kože i otvora na tijelu nekontrolirano curi krv, bez da imaju ikakve ozljede. Mnogi od njih iskrvare i umru u roku od nekoliko sati.

"Krvavi znoj"

Od 2007., kad se bolest pojavila, piše Bild, dokumentirano je 150 slučajeva teladi koja su uginula od posljedica pretjeranog krvarenja. Slike su, kažu seljaci i veterinari, užasne. Telad odjednom počinje krvariti iz svih pora. U međuvremenu je bolest dobila kolokvijalno ime  "krvavi znoj", budući da krv doslovno curi kao i znoj.

Veterinari pretpostavljaju da bi stvarni broj teladi uginule od krvavog znojenja mogao biti daleko veći od dokumentiranog. Kako se ne radi o virusu, seljaci nisu obavezni prijaviti slučajeve, a mnogi od njih se boje da će im takva prijava uništiti posao i egzistenciju. Ipak, laboratoriji kažu kako ne postoji opasnost za ljude, čak i ako konzumiraju meso zaražene teladi.

Neposredni uzrok misteriozne bolesti je teško oštećenje koštane srži. Kod životinja na kojima je obavljena obdukcija ustanovljeno je da su kosti gotovo potpuno prazne. Zbog toga se ne uspijevaju producirati trombociti koji reguliraju zgrušavanje krvi. No, zašto dolazi do oštećenja koštane srži, to je nepoznanica. Zasad se operira samo s manje ili više realnim pretpostavkama.

Hipoteze o razlozima

Kao razlog je isključeno trovanje hranom ili lijekovima, kao i trovanje cjepivom koju telad dobiva. Neki pretpostavljaju da bi mogući razlog mogao biti u genetski modificiranoj soji koju neki farmeri daju kravama, ali veterinari isključuju i tu opciju, budući da je bolest pronađena i kod životinja koje se nisu hranile sojom.

Najperspektivnija hipoteza je ona o zarazi putem prvog mlijeka koje telad dobiva od majki. Neki veterinari smatraju da se u tom mlijeku nalaze antitijela koja napadaju koštanu srž teladi, no tu se postavlja dodatno pitanje. Nejasno je, naime, zašto bi krave producirale mlijeko koje ubija vlastito potomstvo.

Ipak, uočilo se da ne ugibaju svi telci iste krave. Čak ne ugibaju ni svi telci koji obole od krvavog znojenja. Moguće je da se radi o nekoj novoj formi prirodne selekcije. S druge strane, razmatra se i mogućnost nekakvog genetskog defekta kod neke teladi.

Bilo kako bilo, ostaje činjenica da je razlog misteriozne bolesti nepoznat. Ne zna se koliko je ona opasna, niti koliku štetu može prouzročiti. Veterinarima ostaje samo naporno raditi na otkrivanju tajne krvavog znojenja.

J.D.
Foto: Bild
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.