Svjetski turizam mogao bi do kraja godine potonuti i do 80 posto

Ilustracija: EPA

MEĐUNARODNI turizam teško je pogodila pandemija koronavirusa, a do kraja godine broj međunarodnih turističkih dolazaka mogao bi se smanjiti čak 80 posto, pokazuju procjene UN-ove agencije za turizam.

U prvom je tromjesečju broj međunarodnih turističkih dolazaka zbog pandemije već pao 22 posto, odnosno za 67 milijuna, prema novom turističkom barometru UN-ove Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Samo u ožujku smanjen je 57 posto jer su mnoge zemlje uvele ograničenja kretanja i putovanja.

Stanje u turizmu može se samo pogoršati

Pad dolazaka u prva tri ovogodišnja mjeseca znači 80 milijardi dolara izgubljenog izvoza, pokazuje istraživanje UNWTO-a.

Stanje se u turističkom sektoru može samo pogoršati, navodi agencija.

Ako ograničenja putovanja budu ukinuta početkom srpnja, broj turista mogao bi se ove godine smanjiti 58 posto, utvrdili su u UNWTO-u.

Budu li ukinuta početkom rujna, past će 70 posto, a potraju li do početka prosinca, smanjit će se 78 posto. 

Ako se takva predviđanja ostvare, primanja milijuna ljudi koji žive od turizma bit će dovedena u pitanje, naveli su autori studije.

"Svijet je sučeljen s neviđenom zdravstvenom i gospodarskom krizom", istaknuo je u izjavi generalni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikašvili.

"Turizam je teško pogođen i u opasnosti su milijuni radnih mjesta u sektoru koji spada među radno najintenzivnije u gospodarstvu", zaključak je istraživanja.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.