Svjetski stručnjaci o izmjenama GUP-a: Zagreb će biti izložen velikoj opasnosti

Izmjene GUP-a predviđaju uklanjanje zagrebačkog Hipodroma Foto: Pixsell/Borna Filic

DO ključnih intervencija u zagrebačkom Generalnom urbanističkom planu kojim se želi izgraditi "Zagrebački Manhattan" nije došlo u javnoj raspravi, što bi bilo normalno i očekivano, već nakon povratka Bandićevih gradskih pročelnika iz Dubaija.

Interna prepiska administracije, koju je prikupio gradski zastupnik Renato Petek, dokumentira da se većina "izletnika" u Dubai nakon povratka mobilizirala u internoj prepisci o GUP-u ispred gradskih ureda koji vode.

Pročelnici u dopisima daju svesrdnu potporu i pozitivno očitovanje koje se u dokumentaciji o Javnoj raspravi spominje kao ključno očitovanje, temeljem kojeg je Zavod za prostorno uređenje u završnu verziju Nacrta o izmjena i izmjenama GUP-a napravio promjene oko prostora Velesajma i Hipodroma te zaključio kako je do njih došlo "s obzirom na nove okolnosti koje su uslijedile nakon provedene javne rasprave".

'Ravno organiziranoj pljački' 

Okolnosti koje su nastale u Dubaiju, komentirao je na Facebooku zagrebački gradski zastupnik Renato Petek koji zaključuje: "Ovakav postupak donošenja ključnog dokumenta Grada Zagreba je ravan organiziranoj pljački javnog prostora glavnog grada jedne male, očito je, pravno slabašne države Europske unije, siluje se procedura javne participacije oko donošenja ovako važnih dokumenata."

Dubai su u veljači posjetili Milan Bandić, Mirka Jozić, Ivica Rovis, Andrea Šulentić, Sanja Jerković, Vesna Šimić i Hahrun Omerbašić.

Na Poziv iz veljače za projekt „Grad u Gradu“ prijavile se tri tvrtke i na kraju je Milan Bandić potpisao memorandum o sudjelovanju i razvoju te realizaciji projekta „Grad u Gradu“ s tvrtkom Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, odnosno Dubaija.

Memorandum, navodi Petek, nitko od zastupnika nije vidio.

Međunarodni javni natječaj za „Grad u Gradu očekuje se „tijekom jeseni“, a to bi bio javni međunarodni urbanističko-arhitektonski natječaj za odabir najboljeg rješenja za prostor Velesajma i Hipodroma. Preduvjet je, dakako, usvajanje nacrta prijedloga GUP-a u Gradskoj skupštini.

Svjetski stručnjaci: Zagreb je u velikoj opasnosti

U međuvremenu, skupina međunarodnih sveučilišnih profesora i stručnjaka u području urbanog planiranja i razvoja koja je ove godine posjetila Zagreb u sklopu svoje 29. godišnje konferencije i izrazito ih je zabrinula informacija da bi Zagreb mogao slijediti primjer gradova koji su privatizirali i posljedično uništili svoj obalni pojas kroz projekte tzv. urbane regeneracije slične projektu ‘Zagrebačkog Manhattana’.

U svom apelu, među ostalim navode: "Ako Gradska skupština odobri izmjene Generalnog urbanističkog plana koji bi omogućio realizaciju "Zagrebačkog Manhattana", Zagreb će biti izložen velikoj opasnosti. Širom svijeta vidjeli smo da predaja zemljišta u ruke međunarodnim investitorima, bez jasno postavljenih demokratskih procedura i uvjeta, obično rezultira izgradnjom građevina koje izvlače vrijednost iz grada, a ne doprinose potrebama tog grada. Takvi projekti uvijek se planiraju i grade na način da pogoduju interesima globalne, mobilne elite, a vode malo ili nimalo računa o potrebama lokalnog stanovništva." 

Ne postoje istraživanja koja dokazuju da su ovakvi projekti u drugim gradovima rezultirali pozitivnom ekonomskom ili društvenom promjenom, navode urbanistički stručnjaci i poručuju: "Ne moramo se zagledati daleko: samo 400 km niz istu rijeku možemo vidjeti da sličan projekt u Beogradu nije donio ekonomski razvoj gradu, nije privukao kvalitetne poslove i već se pokazao štetnim za zdravlje i životni standard stanovnika."
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.