Svi se ohlade kada vide knjige: Tko će kupiti hotel Marjan sa 80 milijuna eura hipoteke?!

Screenshot: Google maps/Streetview

HOTEL Marjan, koji je povukao Keruma u propast, teško će naći svog kupca. Interes su već iskazali veliki igrači poput Adrisa i Lukšić grupe te Falkensteinera, no svi se potencijalni kupci ohlade kada vide da je hotel opterećen sa 80 milijuna eura upisanih založnih prava. Među njima je i Sapor Kerumovog nećaka sa potraživanjem od 117 milijuna kuna na ime odrađenih radova na hotelu, a i 70 milijuna kuna zabilježbe bivše supruge Anke na ime neskinute hipoteke sa hotela Central.

Hypo banka pokrenula je ovrhu, odnosno, postupak prodaje hotela zbog upisane hipoteke od 45 milijuna eura, no taj je postupak stopiran nakon što je Adriatic d.d., tvrtka koja upravlja hotelom, završila u stečaju po traženju radnika kojima nije isplaćena plaća dvije i pol godine. Koliko zapravo vrijedi hotel Marjan trebali bi utvrditi sudski vještaci. Temeljem njihove procjene, formirat će se isklična cijena za prodaju hotela. 

Hotel Marjan postao je problem Grada Splita

Hotel Marjan već godinama nije u funkciji i propada. Kerum se nadao da će novim kreditom od 40 milijuna eura pokušati pokrenuti radove, no od toga nije bilo ništa. Nije ga spasila ni predstečajna nagodba Adriatica. Hotel, koji je u socijalizmu dignut za rekordnih 11 mjeseci, postao je prvorazredni problem Grada Splita. Gradonačelnik Ivo Baldasar svjestan je da će s ruševinom nešto trebati napraviti prije ili kasnije, pogotovo što će brojne hipoteke odvratiti ulagače od investicije.

Šira investicija: Od Marjana do Banovine

Moguće je da će se netko ipak odlučiti za spas Marjana u sklopu jedne šire investicije. Naime, u samom susjedstvu Marjana nalazi se vrlo atraktivna parcela sa zgradom koju danas koriste činovnici HZMO-a i HZZO-a te Jadroplov. Brodar je u katastrofalnoj situaciji i vjerojatno broji svoje posljednje dane, a državni namještenici svoje urede, zasigurno, mogu pronaći i na nekoj manje atraktivnoj poziciji. U produžetku je Banovina, središte gradske uprave, koja se također misli preseliti na Trg hrvatske bratske zajednice. Potentni investitor dobio bi tako priliku za mega kompleks u gotovo cijeloj dužini Zapadne obale. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.