Svi Karlovčani morat će sterilizirati ili kastrirati svoje kućne ljubimce

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

KARLOVAČKO Gradsko vijeće prihvatilo je odluku o kućnim ljubimcima, napuštenim ili izgubljenim životinjama te divljim životinjama koja se odnosi na obvezu sterilizacije ili kastracije kućnih ljubimaca.


Stoga će ubuduće svi vlasnici pasa i mačaka iz Karlovca morati kastrirati ili sterilizirati svoje pse i mačke, a oni koji to odbiju bit će podložni kontrolama od strane grada.

U azile prošle godine dovezeno 489 pasa, od kojih je njih čak 264 bilo štenad

Naime, na odluku o kućnim ljubimcima, napuštenim ili izgubljenim životinjama te divljim životinjama kroz javno savjetovanje stigle su 32 primjedbe, a sve su se, kao i današnje primjedbe vijećnika, odnosile na drastičan prijedlog o ''obaveznoj sterilizaciji ili kastraciji kućnih ljubimaca''.

U ime Živog zida Čedomir Tatalović tražio je da se taj članak izbaci, Tihomir Ivšić (lista nezavisnog Davora Petračića) za obaveznu edukaciju vlasnika, djece i roditelja i stroge sankcije za nepridržavanje odluke, a Dario Janković (SDP) i kinolog Dubravko Delić (AUZ- HSU) zatražili su da se vlasnicima omogući da se obvežu na odgovornu brigu o životinjama i njihovom potomstvu.

Prema većinom glasova prihvaćenoj odluci ubuduće su svi vlasnici pasa i mačaka iz Karlovca dužni kastrirati ili sterilizirati svoje pse i mačke, a oni koji to odbiju morat će dostaviti u gradsku upravu prijavu svog nesteriliziranog i/ili nekastriranog kućnog ljubimca, da bi se mogle obavljati kontrole.

Cilj je, kako je višekratno rečeno, da se smanji broj pasa lutalica, jer je u azil za pse prošle godine bilo dovezeno 489 pasa, od kojih je čak njih 264 bilo štenad, te se godišnje na azil troši oko milijun kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.