KORONAVIRUS

Sveučilišni profesor: Treba smanjiti proračunske plaće

Foto: Pixsell/Marko Lukunic

PREDRAG PALE, znanstvenik i profesor sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, uputio je apel vladajućima.

>> Pričali smo s čovjekom koji nam je prije 27 godina, usred rata, uveo internet

"Svi se slažu da je kriza u kojoj je svijet, pa tako i Hrvatska, ne samo zdravstvena već i ekonomska i da bi ekonomske posljedice mogle zahvatiti veći broj ljudi, pa možda imati i veći broj žrtava nego sam virus. U toj situaciji, gospodarske mjere o kojima se govori u našoj javnosti uopće ne govore o nečem vrlo jednostavnom i vrlo ozbiljnom", započinje prof. Pale.

"Naše društvo počiva na malim poduzetnicima, od kojih mnogi sada ne smiju ili ne mogu raditi"

"Hrvatsko društvo zapravo počiva na malim poduzetnicima. Mnogi od njih sada ne smiju ili ne mogu raditi. Njihov profit, ako ga uopće imaju, je oko 3%, sigurno ne više od 10%. Jedan mjesec nerada je 10% njihovih prihoda. Oni rijetko imaju ikakve zalihe novca. To znači da će mnogi biti u ozbiljnim problemima, ako uopće opstanu. Težinu toga ne mogu pojmiti oni koji dobivaju sigurnu plaću iz proračuna ili od velikih korporacija", upozorava naš znanstvenik.

"Problem na koji želim ukazati je u tome da njima vlada nudi odgodu plaćanja i kredite da plate poreze i davanja na plaće koje oni sada niti mogu zaraditi niti isplatiti. Istovremeno, plaćat će se plaća svima koji ju dobivaju iz proračuna čak i u ovom periodu kad poduzetnici nemaju od čega svojim radnicima i sebi isplatiti plaću. Proračunske plaće dolaze od poreza koje poduzetnici moraju platiti na svoju plaću koju si nemaju od čega isplatiti", ističe prof. Pale.

"Vlada mora prestati naplaćivati poduzetnicima koji sada ne rade i smanjiti proračunske plaće"

"Jedini ispravni potez vlade, ne samo u državi koja želi biti socijalna, već zbog opstanka cjelokupnog sustava, je da (a) ne naplaćuje poduzetnicima koji sada ne mogu raditi ni poreze, ni doprinose, ni bilo koju uslugu ili namet koji idu u proračun te da (b) istovremeno manjak novca kompenzira proporcionalnim smanjenjem plaća koje dolaze iz proračuna. Molim vas da razmislite o ovome", zaključuje naš znanstvenik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.