Svemir s upitnikom: Hubble za rođendan snimio galaktičko pitanje

ZA SVOJ 19. rođendan, čuveni svemirski teleskop Hubble počastio je znanstvenike i ostatak svijeta još jednim nevjerojatnim prizorom iz svemirskih prostranstava - ogromnim galaktičkim upitnikom.

Kako je sudbina tog teleskopa i njegove daljnje upotrebe upitna, čini se kako i sam svemir sa zanimanjem promatra razvoj događa, prateći ga vizualnim prizorom interakcije više galaksija poznatih kao Arp 194, koje su teleskopu "pozirale" u obliku velikog upitnika.

Gornji dio slike prikazuje deformiranu nakupinu više galaksija, neke od kojih se čine da su u procesu spajanja jedna s drugom, dok "točku" na upitniku čini jedna ogromna spiralna galaksija. Gornji dio nakupine galaksija NASA-ini znanstvenici nazvali su "fontanom života".

U međuvremenu menadžeri NASA-inih svemirskih misija raspravljaju o spremnosti za petu i posljednju u nizu misija održavanja tog gotovo dva desetljeća starog teleskopa. U tu svrhu priprema se shuttle Atlantis, koji bi s novom opremom za teleskop trebao poletjeti prema Hubbleu 12. svibnja. Tim bi se produžio rok trajanja Hubblea na idućih pet godina.

B.V.
Foto: NASA

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.