Švedski vojni avioni doslovce bombardiraju požare. Zašto?

Screenshot: The Local

ŠVEDSKA je u borbu protiv šumskih požara, koji već danima bijesne tom skandinavskom zemljom, uvela novo oružje - vojne avione.

>> Zaustavljeni veliki požari u Švedskoj

Požari bijesne u Älvdalenu, u središnjoj Švedskoj, već 13 dana zaredom. Da stvari budu još gore, požar je zahvatio područje za vojne vježbe u kojem su zaostale mnoge nedetonirane bombe, zbog čega se vatrogasci ne mogu sigurno približiti plamenu i staviti ga pod kontrolu.

Stoga su se švedske vlasti odlučile na prilično nekonvencionalnu opciju, možda i prvu takvu u gašenju požara: angažirale su oružane snage, koje su poslale dva lovca Jas 39 Gripen da bace bombu u vatru.

Pritisak eksplozije može isisati kisik bez kojeg vatra ne može gorjeti

Teorija iza ovog postupka je bila da će pritisak koji stvori eksplozija pomoći obuzdati plamen. "Kisik iz vatre može biti uklonjen pomoću bombe, a u ovom slučaju bilo je moguće pokušati, jer je vatra ", objasnio je zapovjednik vatrogasnog i spasilačkog tima Johan Szymanski.

"Naša preliminarna procjena trenutno glasi da je ovo imalo dobar učinak", dodao je zapovjednik, kako prenosi The Local Sweden. 

Kako piše švedski Aftonbladet, bomba koja je bačena je model GBU-49, a bačena je s visine od 3 tisuće metara, pri čemu je postigla brzinu od 550 kilometara na sat prije nego je pogodila metu s preciznošću od jednog metra.

Bomba je na navedeni način uspjela ugasiti vatru u krugu od čak 100 metara od mete, prema početnim izvještajima. 

40 požara i dalje gori, najtopliji srpanj u Švedskoj u 260 godina

Ipak, još jučer poslijepodne je diljem Švedske gorjelo više od 40 požara, a sve više i više okruga uvodi potpunu zabranu paljenja vatre, što uključuje čak i roštilj na privatnom posjedu.

Švedske vlasti su u ponedjeljak priopćile da gori područje veličine 25 tisuća hektara u pokrajinama Dalarna, Gävleborg, Västernorrland i Jämtland. Dok su prosječne ljetne temperature u Švedskoj oko 23 stupnja Celzijusa, ove godine bilježi nezapamćeno visoke temperature: Švedska meteorološka služba izvijestila je da ovo najtopliji srpanj u zemlji u posljednjih 260 godina.

Usto, prošlog tjedna je čelnik švedske civilne zaštite Dan Eliasson opisao stanje u kojem se zemlja našla na udaru brojnih požara kao jednu od najtežih situacija s kojom su se švedske službe civilne zaštite ikada suočile.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.