Sutra temperatura na kopnu pada za 10 stupnjeva, čak i više. Moguća nevremena s tučom

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

U UNUTRAŠNJOSTI i na sjevernom Jadranu sutra se očekuje umjereno i pretežno oblačno s mjestimičnom kišom i grmljavinom, posebice u prvoj polovini dana, te zamjetno svježije, stoji u prognozi DHMZ-a.

Dodaju kako ponegdje može biti izraženijih pljuskova, lokalno i nevremena.

"U Dalmaciji većinom sunčano, u drugom dijelu dana prolazno naoblačenje uz moguću kišu i neverine, osobito u unutrašnjosti. Zapuhat će slab i umjeren, u noći mjestimice na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu na jugu slabo i umjereno jugo, a drugdje bura s jakim, uglavnom podno Velebita i olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura od 16 do 21, na Jadranu između 22 i 27°C, na sjevernom dijelu malo niža. Najviša dnevna od 20 do 25, na Jadranu između 27 i 33°C", objavio je DHMZ.

Žestoka promjena vremena

"Nakon toplinskog vala koji je nekima djelovao na zdravlje i jednog od najtoplijih desetodnevnih razdoblja u povijesti mjerenja između 7. i 16. kolovoza, ponegdje čak i rekordno toplog, kao primjerice u Kninu i Splitu - slijedi razmjerno brza, nagla i kratkotrajna, ali prilično žestoka promjena vremena, lokalno i uz olujna nevremena. Za sredinu kolovoza - i klimatološki i po pučkoj meteorologiji - ništa neobično, ali nekima bi moglo biti prilično neugodno", piše Zoran Vakula za Meteo HRT-a.

"Već u noći na utorak te posebice tijekom utorka bit će čestih, mjestimice i obilnih pljuskova s grmljavinom, ponegdje i tučom, a uglavnom su na Jadranu moguće i pijavice. Naravno, u mnogim će krajevima zapuhati i prolazno jak, na udare vjerojatno i olujni vjetar, a najjača i najdugotrajnija bit će bura na sjevernom Jadranu, osobito podno Velebita, gdje će biti i ograničenja u prometu. Pritom će u većini Hrvatske prilično osvježiti, ponajviše u sjevernim kopnenim krajevima, gdje će poslijepodnevna temperatura zraka biti i za više od 10°C niža nego u ponedjeljak", dodaje Vakula. Najavljuje stabilizaciju vremena za srijedu.

Od četvrtka opet većinom suho, sunčano i toplije, ponegdje i vruće - najprije u južnijim hrvatskim krajevima, za vikend i u sjevernijima, poručuje Vakula.

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.