Suspendiran britanski ministar koji je nasilno zgrabio aktivisticu

Screenshot: BBC

TORIJEVAC Mark Field suspendiran je s pozicije ministra vanjskih poslova nakon što je nasilno zgrabio i izbacio prosvjednicu sa svečanog događaja u Londonu, javlja BBC.

Mark Field ispričao se što je uhvatio članicu organizacije Greenpeace za vrat, rekavši da je "instinktivno reagirao" i da se bojao kako bi mogla biti naoružana.

Što se točno dogodilo?

Incident se dogodio u četvrtak navečer u službenoj rezidenciji gradonačelnika Londona nakon što su aktivisti, zabrinuti zbog klimatskih promjena, prekinuli godišnji govor kancelara Philipa Hammonda o stanju britanskog gospodarstva.

Desetak aktivista upalo je na svečani događaj i odbijalo napustiti prostorije. Ministar Mark Field reagirao je na njihovo uznemiravanje, a cijeli incident je snimljen. Na videosnimci se vidi kako se Field diže sa svog mjesta, grabi prosvjednicu Janet Barker za vrat i nasilno je odvodi van s događaja.

Theresa May se "vrlo zabrinula"

Glasnogovornica premijerke izjavila je kako je Theresa May "vidjela snimku" i "vrlo se zabrinula".

"Policija je izjavila da provodi istragu o tom slučaju, a Mark Field je dao na znanje da o njegovoj sudbini odlučuje ured vlade i Konzervativna stranka. Stoga će za vrijeme trajanja istrage biti suspendiran kao ministar", dodala je.

Oglasila se i napadnuta aktivistica

Janet Barker doputovala je u četvrtak na prosvjed iz svog doma u Walesu.

"Tamo je sjedilo 350 ljudi, a samo je jedna osoba reagirala na ovaj način. Radi se problemu koji ima taj pojedinac. Želim da razmisli o tome što je učinio. Možda bi trebao ići na tečaj kontrole bijesa“, kazala je Barker za BBC.

Ispričao se i spreman je na posljedice

"Duboko mi je žao zbog ovog incidenta i ispričavam se dotičnoj gospođi zbog toga što sam je uhvatio za vrat. Djelovao sam tako jer sam htio zaštititi ostale sudionike svečanog događaja“, izjavio je Mark Field.

"S obzirom na publicitet koji je nastao nakon ovog incidenta, dajem se u ruke uredu vlade. Neka vlada utvrdi je li došlo do kršenja ministarskog kodeksa ponašanja. Naravno, u potpunosti ću surađivati s njenom istragom", dodao je.

Naišao na kritike

Ubrzo nakon incidenta pojavile su se oštre kritike njegovog ponašanja. Neki su čak zatražili ostavku.

"Netko tko tako reagira na mirni prosvjed ne bi trebao sjediti u našem parlamentu", izjavila je zastupnica Tonia Antoniazzi.

"Svaki zastupnik mora se znati nositi s prosvjedima. No, pritom ne koristiti nasilje, već riječi. Ovo je bilo strašno gledati“, napisala je na Twitteru zastupnica Jess Phillips.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.