Suradnica Zavoda za socijalni rad pomagala ocu s hrpom prijava da dobije djecu

Screenshot: Provjereno

Suradnica Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područnog ureda Rijeka, stranci u postupku, roditelju koji ima nekoliko kaznenih prijava, pa čak i od samog riječkog područnog ureda, davala je savjete što učiniti, napisati, kako se postaviti.

Provjereno je objavilo dio snimke tog razgovora. Način komunikacije između njih, piše Provjereno, upućuje na kršenje zakona - zlouporabu položaja i ovlasti te odavanje službene tajne.

Emisiji Provjereno obratilo se još nekoliko majki koje ističu ozbiljne optužbe na račun spomenutog ureda. Sve su tražile izuzeće sporne voditeljice mjere nadzora. Niti jedna ga nije dobila.

Provjereno je objavilo transkript tog razgovora. Prenosimo ga u nastavku:

Djelatnica: "Vi ćete dobiti skrbništvo, samo sad kažem – da l' će to biti sada dok je privremena mjera, pa kasnije ćete se vi još sudski boriti za to, ne znam."

Otac: "To u svakom slučaju ja sam pokrenuo."

Djelatnica: "Tako da vas molim, probajte vi. Ja sam njoj to isto rekla, nemojte reći da sam vam rekla. Znači, mama, bilo bi dobro da to uzme *****, vidite da vam je puno te djece. Ja ću nekako probati malo sa te druge strane obraditi. To je sve što mogu napraviti do kraja."

Otac: "To je znači danas bio razgovor između vas i ***** (pravnica centra) kada smo mi otišli ća."

Djelatnica: "Da, i naša pravna služba. I onda smo malo vidjeli što i kako, vi ste ostavili dobar dojam."

Otac: "Još će se dojam tu popraviti sad kad kupim stan, nema šta da mi nađu, nema zamjerke."

Šef riječkog Centra: Ovo nije profesionalan postupak ni način

Snimku je čuo i šef riječkog Centra Karlo Balenović koji kaže da to nije bilo profesionalno.

"Ovo nije profesionalan postupak i profesionalan način. Ta osoba, ako je sve to prenijela ocu, ona podliježe da se protiv nje podnese prijava", rekao je ravnatelj.

Provjerenom se obratilo još nekoliko majki koje ističu slične probleme s kojima su se susrele u Centru za socijalnu skrb, odnosno, po novome, Područnom uredu Rijeka.

Javilo se još majki s istom pričom

"Umjesto njega pisala je mailove da mu pomogne da me dovede u što nepovoljniji položaj", kaže jedna.

"Pa, po meni je problem što otac raspolaže informacijama iz Centra jer on točno zna kada su me zvali, kad sam ja bila, što su oni meni točno rekli, i onda se poziva na njegove rečenice", rekla je druga.

"On je u nekoliko navrata i prijetio i obavještavao me o cjelokupnoj situaciji, kako postupak ide, obavještavao me apsolutno o svemu. Znao je cijelu proceduru kako će se odvijati i zapravo se istim tim redoslijedom procedura i odvijala", rekla je treća.

Suradnica centra ovako je savjetovala:

Djelatnica: "Dobro ****, tu se gleda roditelj koji je kvalitetniji. Ona se jadna trudi, ali ne može ona brižna. Pa vidite kako izgleda. Ona njih voli, daleko od toga."

Otac: "Da, ali ne živi se od ljubavi, ja joj to uvijek kažem."

Voditeljica mjere nadzora osoba je koja ima ključnu ulogu u pružanju informacija i preporuka Centru za socijalnu skrb, kao i sudu koji donosi odluke o skrbništvu.

Očekuje se da njezina procjena bude neutralna i nepristrana prema oba roditelja, no u ovom slučaju čini se da to nije u potpunosti tako.

Otac: Ovako je onda kao ucjenjujem? Voditeljica mjere: Čekajte malo, tata, to vam je tako

Djelatnica: "Onda ćemo mi kao Centar, je l' tako, napisati svoju suglasnost, da se mi s time slažemo. I to bi bilo onda to. A s druge strane joj kažete: ovako, ****, ja bih to tako napravila, ja vam to tako predlažem. Vi joj kažete ovako: ****, slušaj me, ako ne budeš to napravila, klinci idu u dom. I to je to, pa sad biraj", savjetovala je oca u postupku.

Otac: "Na neki način onda je kao ucjenjujem?"

Djelatnica: "A čekajte malo, tata, to vam je tako."

Otac: "Ne može takvo nešto nasilu, mora se lijepo diplomatski riješiti." 

Djelatnica: "Probajte, tata, ja vam samo kažem kakvo je stanje stvari, što su meni rekli iz Centra", piše Provjereno.

Protiv oca iz razgovora u tijeku 13 kaznenih postupaka

Protiv oca, s kojim voditeljica mjere nadzora srdačno razgovara i preuzima ulogu njegova savjetnika i odvjetnika, u tijeku je 13 kaznenih postupaka, a posljednja optužnica na riječkom sudu zaprimljena je 23. siječnja 2021. Centar, koji je nešto ranije također protiv njega podigao kaznenu prijavu – na sve je to, čini se, zažmirio.

Iz Ministarstva rada i socijalne skrbi kažu da su voditelji mjera stručnjaci za rad s takvim obiteljima.

"Voditelji mjera prvo su stručnjaci koji su po svojim bazičnim profesijama educirani za rad sa takvim obiteljima", kaže ravnateljica Zavoda za socijalnu skrb Tatjana Kaktić Stanić.

Što rade voditelji mjere?

Voditeljica mjere nadzora u ovom slučaju nije zaposlenica Centra, nije socijalna radnica niti psihologinja. 

Kaktić Stanić ističe da je u pojedinim centrima, to jest područnim uredima manjak voditelja mjere, pa se to radi izvan radnog vremena, a na području Rijeke i Primorsko-goranske županije znatan je i manjak socijalnih radnika i socijalnih pedagoga.

Dakle, riječ je o osobama koje centri šalju u obitelji, koje procjenjuju situaciju u obitelji, pišu izvješća te često svjedoče na sudu umjesto djelatnika Centra. Koje su njihove kompetencije za taj posao?, pitali su iz Provjerenog šeficu Zavoda za socijalnu skrb.

"Oni nisu dosad bili posebno obučavani za to. Prvo zbog ovoga što smo i sami vidjeli da tu postoji potreba, pogotovo kod ovog broja stručnjaka koji nisu bazično stručnjaci profila koji ima sustav socijalne skrbi. A imali smo znatan dio učitelja i profesora", kaže ravnateljica.

Svi s kojima je ekipa Provjerenog razgovarala potvrdili su da je osoba sa snimke ista ona koja je i njima bila u nadzoru. I svi oni sumnjaju prije svega u profesionalnost, a potom i u zakonitost odluka koje su donesene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.