Sudski vještak: Neslužbeno sam čuo da je Mercedes već imao nesreću i popravljan je

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

O NESREĆI koja se dogodila u Buzinu za HRT je govorio stalni sudski vještak Krunoslav Ormuž. Kazao je da je model automobila koji je mladić vozio proizveden u 33.500 primjeraka za prodaju i da ih je u Hrvatskoj registrirano između 7 i 12. Dodao je kako takav automobil ima i crnu kutiju koja pamti sve što je vozač napravio netom prije sudara.

"'Crna kutija', odnosno Event Data Recorder (EDR) je uređaj, odnosno računalo koje pamti niz podataka o zadnjih 5 sekundi prije same kolizije. To znači da će se moći utvrditi je li vozač stiskao 'pun gas' ili 'pola gasa', je li kočio ili nije i u kojem je modu rada motora odnosno ovjesa bio u tom trenutku automobil", objasnio je.

Moćni automobil korišten u Formuli 1 kao safety car

Naglasio je kako se radi o "ultimativnom sportskom automobilu koji je prigušen ili uravnotežen za upotrebu u javnom cestovnom prometu". Baš taj model se koristio u Formuli 1 kao safety car od 2015. do 2017., moćan je i "zahtijeva vještine, talent i znanje".

"Taj automobil je doživio manju prometnu nesreću, koliko sam čuo, eto neslužbeno, nisu rekli. I popravljan je u Hrvatskoj", kaže sudski vještak. Dodaje kako treba imati na umu da se "takvi automobili mogu kvalitetno popravljati isključivo u ovlaštenim servisima".

"Budući da je automobil većinom sastavljen od aluminija, čak i magnezija - on to sam nije mogao. Sve je moguće, ali ne vjerujem da je to netko radio u nekakvoj garaži a da nema adekvatne alate i opremu", tvrdi Krunoslav Ormuž.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.