Suđenje u New Yorku: El Chapo dao milijun dolara bratu predsjednika Hondurasa

Foto: EPA

MEKSIČKI narkobos Joaquín "El Chapo" Guzmán dao je milijun dolara bratu predsjednika Hondurasa za mito koje je trebalo doći do prvog čovjeka te države Juana Orlanda Hernándeza, prema optužnici na suđenju u New Yorku.

Predsjednikov brat Juan Antonio "Tony" Hernández uhićen je u Miamiju u studenome i optužen za, između ostalog, dogovaranje uvoza kokaina u SAD.

Zamjenik državnog tužitelja Jason Richman kazao je, kako prenosi BBC, da je okrivljenik "bio zaštićen i imao je pristup svom bratu, aktualnom predsjedniku Hondurasa, čovjeku koji je sam primio milijune dolara mita u novcu zarađenom od droge". Tužitelj je naveo da je novac jednog od najvećeg dilera kokainom na svijetu El Chapo isporučio osobno okrivljeniku za njegovog brata.

Namješteni izbori

Neki paketi koje je Tony Hernandez prevozio bili su označeni slovima "TH". Hernandezov odvjetnik kaže da je na meti zbog predsjednikove oštre politike prema kriminalu, što uključuje izručivanje narkodilera SAD-u.

Predsjednik Hondurasa oštro je reagirao na te optužbe i putem Twittera poručio da nije primio novac koji je navodno dan njegovom bratu.

Predsjednik Hernandez ponovno je izabran 2017. na izborima za koje njegovi protivnici kažu da su bili namješteni.

Sporazum s Trumpom

Inače, prošlog tjedna Honduras je potpisao sporazum s Trumpovom vladom po kojem će primati migrante koji zatraže azil u SAD-u.

El Chapo je ove godine na američkom sudu osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.