Suđenje bivšem veleposlaniku Jurici: Vratio i preplatio neopravdani trošak?

NA PRIPREMNOM ročištu koje će se danas održati na zagrebačkom Županijskom sudu, bivši hrvatski veleposlanik u Washingtonu i stalni predstavnik pri UN-u Neven Jurica će se očitovati o Uskokovim optužbama da je 2007. i 2008. za privatne svrhe potrošio najmanje 677.000 kuna državnog novca. Pripremno ročište će biti zatvoreno za javnost, a vodit će ga sudac Ivica Turudić, a nakon ročišta će biti određen početak suđenja.

Neven Jurica je optužen za zloporabu položaja i ovlasti jer se kreditnim karticama i novcem diplomatske misije koristio za osobne potrebe i plaćanje raznih privatnih računa. Osim toga, Juricu se tereti i za prikrivanje trošenja novca u privatne svrhe lažiranjem troškova reprezentacije, pri čemu je Jurica krivotvorenu dokumentaciju dostavljao MVP. U srpnju prošle godine Jurica je zatražio razrješenje. Na današnjem će ročištu predstavnik Uskoka predočiti dokaze koji potvrđuju optužnicu. Nakon toga će obje strane u procesu obrazložiti dokazne prijedloga koje će tijekom suđenja iznositi.

Odvjetnik Nevena Jurice, Ante Madunić složio se s ispitivanjem nekih Uskokovih svjedoka među kojima su i djelatnice veleposlanstva u Washingtonu. Prema riječima branitelja Ante Madunić, njegov branjenik je uplatio iznos koji pokriva neopravdane troškove te nije htio steći nikakvu protupravnu korist za koju ga se tereti. "Ne samo da je uplatio, već je za 21 tisuću dolara preplatio onaj svoj neopravdani trošak", rekao je Madunić za Index. Ovo je bilo pripremno ročište na kojem se utvrdilo ono što će se provoditi na glavnoj raspravi 24. travnja. Neven Jurica se očitovao o krivnji i sudu je kazao da nije kriv.

Madunić je kazao kako ovaj postupak ne namjeravaju otezati te da nisu tražili ni vještake ni svjedoke te da su bili za sve kompromise s Državnim odvjetništvom i Uskokom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.