Sud oslobodio hrvatskog Escobara, "nema dokaza"

Foto:Pixsell/Marko Lukunić

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Zagrebu izrečena je presuda Stjepanu Prnjatu i drugim članovima njegove obitelj. U ovom slučaju proizašlom iz talijanskog postupka, u kojem je zbog trgovine drogom osuđen na deset godina zatvora, sudilo mu se zbog pranja novca zajedno sa sestrama i majkom.

Svi su danas oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Uskok će se žaliti na ovu odluku suda.

Za razliku od posljednjih nekoliko ročišta Prnjat, zbog osobne želje, ali i sigurnosnih razloga, nije doveden iz riječkog zatvora pa je na izricanju presude bio tek njegov odvjetnik.

"Dokazi nisu mogli potkrijepiti tvrdnju tužiteljstva"

Prnjat, njegova majka Lucija, sestre Blanka i Suzana te rođakinja Anđelka Vukojević oslobođeni su jer dokazi nisu mogli potkrijepiti tvrdnju tužiteljstva da su nekretnine vrijedne gotovo 9 milijuna eura i 3,6 milijuna kuna kupili zaradom od droge zbog koje je Prnjata, kao dio veće krijumčarske skupine, osudio sud u talijanskom Trentu.

Obrazlažući oslobađajuću presudu sudac Zdravko Majerović kazao je da je ovaj slučaj vezan uz postupak za krijumčarenje droge u Italiji gdje je osuđen na 10 godina zatvora i kaznu od 40 tisuća eura. No, dodao je, optužbe da su Prnjat i članice njegove obitelji prikrivali novac zarađen drogom zbog koje je osuđen u Italiji, u spisu jednostavno nisu potkrijepljene nikakvim dokazima.

U Italiji je Prnjat proglašen krivim

Pravomoćnom presudom Prizivnog suda u Trentu Prnjat je proglašen krivim za dva slučaja krijumčarenja kokaina u Španjolsku i jednoga u Italiju te preprodaju „neutvrđene količine“ kokaina za 60 tisuća eura isplaćenog na ruke. Iako je ostalo „neutvrđeno“ koliko je zaradio preprodajom kokaina zaplijenjeno mu je nešto više od pola milijuna eura u novcu i satovima vrijednima preko 160.000 eura.

Uskok je na presudu najavio žalbu pa će konačnu riječ dati Vrhovni sud.

Porekao optužbe

Prnjat je u riječkom zatvoru završio nakon što ga je u travnju Hrvatskoj izručila Slovenija gdje je uhićen 8. ožujka tijekom akcije protiv lanca krijumčara droge kodnog imena Nana. U akciji je uhićeno šest hrvatskih, dva nizozemska i jedan španjolski državljanin zbog sumnje da su krijumčarili drogu iz Južne Amerike u Europu, nakon što je policija u riječkoj luci zaplijenila 100 kilograma kokaina.

U svojoj je obrani porekao Uskokove optužbe, kazao da Uskoku sporne nekretnine nisu kupljene 'prljavim' novcem i podsjetio da je već kažnjen zatvorskom i novčanom kaznom te oduzimanjem novca i satova.

Uhićen u ožujku

Prnjat se nalazi u riječkom zatvoru gdje je završio nakon što ga je u travnju Hrvatskoj izručila Slovenija gdje je uhićen 8. ožujka tijekom akcije protiv lanca krijumčara droge kodnog imena Nana.

U akciji je uhićeno šest hrvatskih, dva nizozemska i jedan španjolski državljanin zbog sumnje da su krijumčarili drogu iz Južne Amerike u Europu, nakon što je policija u riječkoj luci zaplijenila 100 kilograma kokaina.

"U Italiji sam osuđen za četiri točno određene epizode, a od toga u nekim događajima nije pronađena droga'', kazao je Prnjat na jednom od ročišta. Dodao je da u slučaju gdje je droga pronađena ''nije bilo imovinske koristi''.

Ustvrdio je i da se ''ova optužnica ne može temeljiti na onome što je utvrđeno u tom postupku u Italiji''. ''Tamo sam kažnjen zatvorskom kaznom, novčanom kaznom i oduzimanjem novca i satova s tim što mi je dio satova i dio novca te stan u Njemačkoj, što je bilo zaplijenjeno na početku postupka, vraćeno. Konačno, dakle tom presudom je odlučeno o oduzimanju imovinske koristi i o proširenom oduzimanju imovinske koristi'', kazao je Prnjat.

Ustvrdio je i da nekretnine koje USKOK smatra spornima nije kupio novcem od preprodaje droga, dok s nekretninama svoje obitelji ''nema ništa''.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.