Stručnjaci upozoravaju: "ISIS zbog gubitka teritorija mora pojačati napade u Europi i svijetu"

Foto: Hina
 
ISIS je izgubio svoje zadnje veliko uporište porazom u Deir ez-Zoru, ali baš zbog gubitka ovog važnog teritorija prijeti sve češćim napadima u ostatku svijeta.
 
Vojska režima Bašara al-Asada uz pomoć ruske vojske zauzela je Deir ez-Zor i potjerala militante u okolnu pustinju. Sirijska vojska najavila je obnovu sigurnosti i stabilnosti grada koji je pod okupacijom militanata bio od 2014. godine.
 
Jean-Marc Rickli, stručnjak za globalni rizik Ženevskog centra za sigurnosnu politiku (GCSP) izjavio je da gubitak Deir ez-Zora predstavlja značajan financijski i teritorijalni udarac ISIS-u.
 
"Moraju pojačati napade u drugim dijelovima svijeta"
 
"S gubitkom Mosula i Rake, gubitak Deir ez-Zora predstavlja kraj fizičkog kalifata ISIS-a", rekao je Rickli i upozorio:
 
"ISIS sada više ne može prodavati sliku kalifata koja je u 2014. privukla tolike džihadiste. Izgubili su temelj svoje propagande. Stoga, da bi ostali relevantni, moraju pojačati napade u drugim dijelovima svijeta, posebice Europi, Aziji, Bliskom istoku i sjevernoj Africi".
 
"Iako je ISIS-ov kalifat mrtav, njegova ideologija je živa"
 
Rickli je također rekao kako očekuje da će se samo manji broj stranih militanata vratiti u svoje države: "Vjerojatno će većina boraca ostati u regiji još neko vrijeme i pridružiti se novim skupinama u Siriji i Iraku, ili će pronaći nova utočišta u Afganistanu i Libiji".
 
"Iako je ISIS-ov kalifat mrtav, njegova ideologija je živa i bit će je puno teže uništiti i trebat će puno više vremena nego što je trebalo za preuzimanje teritorija u Siriji i Iraku", upozorio je Rickli. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.