STRAVA U SIROTIŠTIMA Djeca i tinejdžeri umiru od gladi: "Oni su čačkalice prekrivene kožom"

Screenshot: YouTube

U BJELORUSKIM sirotištima pronađeno je skoro stotinu djece i tinejdžera koji već godinama umiru zbog gladi i nemara, piše Guardian.

Dvadesetogodišnja djevojka teži samo 11 kilograma
 
Neki tinejdžeri u domovima težili su jedva 15 kilograma, a pronađena je i 20-godišnjakinja sa samo 11 i pol kilograma tjelesne težine. Javnost je potpuno užasnuta i pokrenuta je kaznena istraga.
 
Guardian piše da su neke od fotografija snimljenih u domovima u Minsku "previše jezive i morbidne" da bi ih objavili. 
 
"Djeca su cijeli život u krevetu i nemaju razvijene mišiće"
 
Vlasti istražuju kako su djeca završila u ovakvom stanju, a tužitelji tvrde da su žrtve nemara i pothranjenosti. Nekoliko upravitelja sirotišta već je dobilo otkaze, a oni pak tvrde da je fizička slabost djece rezultat njihovih psiholoških problema.
 
"Ova djeca nikada nisu hodala. Cijelo vrijeme su u krevetima. Nemaju mišiće. Noge su im čačkalice prekrivene kožom", rekla je upraviteljica jednog sirotišta Ella Borisova.

 

 
"Ovo je kao koncentracijski logor, kako je moguće da nema hrane za bolesnu djecu?"
 
Skandal je izbio kada je pedijatar jednog od sirotišta pozvao novinare da poprate humanitarnu nogometnu utakmicu za skupljanje novca za posebnu prehranu potrebnu djeci. Web stranica Imena objavila je šokantne fotografije djece u sirotištu.
 
Čitatelji su pothranjenu djecu usporedili sa žrtvama nacizma: "Kao da su u koncentracijskom logoru", bio je jedan od komentara. Drugi je glasio: "Kako je moguće da u 21. stoljeću u središtu Europe nema hrane za bolesnu djecu?"
 
Osoblje nekih od sirotišta tvrdi da bolesna djeca trebaju posebnu hranu za koju oni nemaju novca, a Borisova je rekla da čak ih čak ni posebna prehrana ne bi vratila u normalno stanje.
 
Ipak, istraživanja su dokazala da se uz posebnu prehranu stanje djece poboljšava.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.