Strašne slike iz Brazila: Blato prekrilo sve, 250 nestalih nakon puknuća brane

Foto: EPA

SPASILAČKI timovi nastavili su potragu za stotinama nestalih u Brazilu nakon puknuća brane. Dosad je potvrđeno 37 mrtvih, a preko 250 je nestalih. Iz blata je izvučeno preko 300 ljudi.

Potraga je bila zaustavljena jer je i druga brana prijetila da će puknuti i sručiti se na mjesto kod Brumadinha na jugoistoku zemlje. BBC javlja kako je oko tri tisuće stanovnika evakuirano.

"Postoji opasnost za ljude i zbog toga su naše ekipe privremeno prekinule potragu i posvetile se isključivo evakuaciji stanovništva koje živi u ugroženim područjima grada", rekao je glasnogovornik Pedro Aihara.

"Čim se oglasio alarm, vatrogasci su počeli evakuirati stanovnike najbližih brani u više predjele grada", kazao je dodavši da je njihov posao sada u "potpunosti usredotočen na evakuaciju".

Nakon pucanja brane u petak poplavljeno je područje blizu naselja Villa Ferteco, što je izazvalo bojazan od širenja toksičnog otpada i mogućeg zagađenja.

U trenutku puknuća brane stotine radnika zatekle su se u menzi koju su zatrpali mulj i voda. Zasad se ne zna što je uzrok nesreće.

Država se još oporavlja od puknuća brane u studenome 2015. u rudniku Samarcu, koji je u suvlasništvu Valea i englesko-australske grupacije BHP, u kojemu je poginulo 19 ljudi u najtežoj ekološkoj katastrofi u Brazilu. U toj je katastrofi zatrpano selo i iscurio je otrovni otpad u veliku rijeku. Počinjena je nemjerljiva šteta za okoliš blizu Mariane, oko 150 km od Belo Horizontea.

Tada je stotine četvornih kilometara preplavila blatna bujica koja je prošla kroz dvije brazilske savezne države i rijekom Rio Doce dospjela u Atlantski ocean prešavši put od 650 km.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.