Što se to događa sa Živim zidom?

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL / Patrik Macek/PIXSELL / FaH

VRH ŽIVOG ZIDA trebao je jučer konačno odlučiti tko će s njihove liste otići u Bruxelles, no kako doznajemo, o putniku za Europski parlament i dalje se raspravlja.

Vrh stranke odlučio je ne davati izjave novinarima i to zbog, kako tvrde, lošeg medijskog tretmana njihove kandidacijske liste tijekom predizborne kampanje za europske izbore. No neslužbeno doznajemo kako se ova stranka, nakon izbora na kojima ipak nisu ostvarili željeni rezultat, nalazi na organizacijskoj prekretnici. Tihomir Lukanić, glavni tajnik stranke, već je zbog toga podnio ostavku, a vrh stranke razmišlja kako se posložiti kako im se i na idućim izborima ne bi ponovio ovaj rezultat. No, krenimo redom.

Nova grupacija u Europskom parlamentu

Početkom travnja Živi zid predao je izbornu listu za europske izbore, a tada su najavili kako će odlaskom u Bruxelles "redefinirati i redizajnirati" Europu. Živi zid ušao je u kampanju kao treća po snazi politička opcija, a svoj optimizam temeljili su po anketama prema kojima su se sasvim bili približili SDP-u. Početkom godine ankete su predviđale najmanje dva mandata Živog zida.

Isto tako, Živi zid nije skrivao ambicije. Ivan Vilibor Sinčić prije samih izbora sastao se sa srodnim europskim strankama i to Pokretom 5 zvijezda iz Italije, poljskom strankom Kukiz 15, te grčkim Akkelom. Plan je bio osnovati novu grupaciju u Europskom parlamentu. Nositelj liste bio je Lukanić, dugogodišnji član stranke, vrlo blizak prijatelj šefa Sinčića te u tom trenutku glavni tajnik Živog zida.

"Postanem li eurozastupnik, odreći ću se dijela naknada za humanitarne svrhe", najavljivao je tada Lukanić. Na izborima je Živi zid osvojio 60.847 glasova, odnosno 5,66 posto, što je bilo dovoljno za jedan mandat i peti izborni rezultat. Ispred njih su bili HDZ, SDP, Konzervativci i lista Mislava Kolakušića. Kao 12., posljednji na listi, Sinčić je dobio najviše preferencijalnih glasova i to 18.314 glasa, odnosno 30,09 svih glasova Živog zida. Lukanić, iako nositelj liste, imao je treći rezultat s 5910 glasa, a ispred njega bio je i Branimir Bunjac, peti na listi, s 8106 glasa.

Pernar: Briselska svjetla gore za Sinčića

Živi zid nije imao organizirani doček izbornih rezultata, nisu imali klasični izborni stožer, a izbore su pratili iz jednog lokala gdje je bio zabranjen pristup novinarima.

"Poruka medijima, kampanju nam niste pratili, ne zaslužujete ni danas biti ovdje", poručio je Sinčić. No već tada postavljalo se pitanje tko će iz Živog zida ići u Bruxelles. Lukanić je bio na čelu liste, a Sinčić je ipak osvojio najviše preferencijalnih glasova. Novinari su bili uskraćeni za izjave pa je ostalo pratiti čelnike stranke na društvenim mrežama.

"Želim reći da je Sinčić, bez obzira na to što nije bio sklon odlasku u Bruxelles, najbolji čovjek za europsku pozornicu. On je taj koji je osvojio 17 posto glasova 2014. godine. On je taj koji je uveo Živi zid u Hrvatski sabor. Najpopularniji je političar u državi iza figure predsjednice. Bez ijednog preferencijalnog posta, dobio je 30 posto vaših glasova. Apeliram da shvati da briselska svjetla gore za njega, da je to najbolja odskočna daska za njega i za stranku, samim time i za sve vas. Najbolji je i on to zaslužuje", napisao je Ivan Pernar, u ponedjeljak odmah nakon izborne noći.

Nakon istupa Lukanića krenula priča o razdoru stranke

Naime, to je bilo iznenađenje jer se očekivalo da će ići Lukanić. No takva najava iznenadila je i simpatizere stranke koji smatraju da je Sinčić ipak potrebniji Hrvatskoj. U raspravi većina je smatrala kako je Lukanić ipak taj koji bi trebao ići u Europarlament. Na kraju krajeva birači i simpatizeri gledaju na Živi zid kao antisistemsku stranku pa je i njima samima teško pojmljivo da glavne zvijezde njihove stranke, kraj toliko posla u Hrvatskoj, uopće pomišljaju na odlazak iz zemlje. U, kako kažu, neki drugi parlament.

Četiri dana kasnije, u petak, Lukanić je neočekivano podnio ostavku na mjesto tajnika Živog zida te najavio kako neće ići u Bruxelles.

"Živi zid je postao Europarlamentarna stranka i postignuća koja su ostvarena u mandatu kada sam obnašao dužnost glavnog tajnika svima nam mogu služiti na čast. Stranka će se nastaviti razvijati i rasti. Naravno da ostajem uz stranku i predsjednika. Unutar stranke će se napraviti nova sistematizacija mjesta, pa tako i sam težim novim izazovima, naravno unutar Živog zida, a ove dosad ostvarene ostavljam nekom iza sebe da raste i gradi se. Mandat u Europskom parlamentu za sada neću konzumirati", napisao je Lukanić. Iako je iz objave bilo jasno kako Lukanić ne napušta Živi zid, krenula je priča o razdoru unutar stranke.

Prijateljstvo ispred Bruxellesa

Jutarnji list objavio je kako je razlog razdora Vladimira Palfi, Sinčićeva supruga koja ga je nagovorila da ipak pristane otići u Bruxelles umjesto Lukanića kojem je to bilo obećano. No dio članova Živog zida, s kojima smo neslužbeno razgovarali, tvrdi da to nije istina. Naime, Lukanić i Sinčić stari su prijatelji. Sam Lukanić na društvenim je mrežama opovrgnuo napise kako bi Vladimira Palfi mogla biti uzrok njegova odstupanja s mjesta tajnika i odbijanja odlaska u Bruxelles.

"Skoro će biti skoro 3 godine kako surađujem s Vladimirom na, praktički, dnevnoj bazi. Sve što se u stranci organiziralo i događalo djelo je suradnje nas dvoje. Iznimno saborskih nastupa naših zastupnika. To je njihovo autorsko djelo i u to nismo ulazili. Akcije, videi na Fejsu, konferencije za medije, gradnja organizacija, kampanje, Kongres... Nevidljivi kotač stranke. Članovi to znaju, javnost to nije mogla vidjeti. Support predsjedniku i svim zastupnicima i vijećnicima. Uvijek u akciji, uvijek za naše ljude. Svoje privatne živote smo zanemarili da bismo stigli odraditi sve za naše ljude. Uvažite iznesene činjenice i ne nasjedajte na medijske laži", napisao je Lukanić ovog vikenda. Sinčić na društvenim mrežama, s druge strane, objavljuje kako njegovo prijateljstvo s Lukanićem nitko ne može razvrgnuti.

"Moj odnos s predsjednikom Živog zida nadilazi poslovni, politički i stranački odnos. Nikada ne bih napustio tog čovjeka, niti mu okrenuo leđa, kao što on nikada nije pogazio nijednu svoju riječ", napisao je još Lukanić.

Novi pristup: Treba udariti svom silom

No, ako je to sve tako, u čemu je problem? Dva tjedna nakon što su postali poznati izborni rezultati Živi zid i dalje ne zna tko ide u Bruxelles. Navodno je stvar u reorganizaciji stranke. Naime, iako u Živom zidu tvrde kako su na europskim izborima napravili veliki iskorak jer su 2014. godine imali svega pola posto te su izborom jednog euromandata pet godina kasnije politički odrasli, ipak ostaje žal za boljim rezultatima. Živi zid želi na vlast i to ne krije. No prema anketama u posljednje vrijeme stagniraju.

Da će se unutar Živog zida mijenjati pristup u izbornim kampanjama i osvajanju vlasti, vidljivo je po Lukanićevim najavama na društvenim mrežama u kojima stoji da će se "unutar stranke napraviti nova sistematizacija mjesta". Pernar, s druge strane, najavljuje potpuni obrat u pristupu borbe za vlast. Naime, ovaj osebujni zastupnik najavljuje kraj obrambenog stava njegova stranke i najavljuje napade ili kako je rekao u jednom videoobraćanju - "sada je vrijeme za kontraofenzivu". Pernar će napisati i kako "treba udariti svom silom".

Dva puta pred raspadom

Djelovanje Živog zida, od svojih početaka, odudara od onog što smo navikli od parlamentarnih stranaka, tako da ni ne znamo s kojim, eventualno novim ljudima, računa Živi zid. U konačnici, nije jasno ni koja bi to bila nova strategija te stranke kako bi ostvarili svoj cilj. Takav način rada čini se da ne iritira samo hrvatsku javnost, nego i njihove birače i simpatizere jer pravo je pitanje što će se dogoditi kada vrh stranke napokon objavi tko ide, u ime 60.847 birača koji su Živom zidu dali glasove na posljednjim izborima, u Europski parlament. No tako su radili i prije.

Živi zid već je do sada bio dva puta u teškoj krizi, od kojih je posljednja bila ona iz 2016. godine, kada su se spominjala dva vodstva stranke. Govorilo se o odlasku 20 do 200-tinjak članova stranke, a da nikada nije bilo utvrđeno o kojoj se točno brojci radilo. Ljudi koji su odlazili zamjerali su vodstvu "netransparentno i nenamjensko trošenje novca u stranci" te tvrdili da se sve u stranci svodi na odluke trijumvirata Pernar - Palfi - Sinčić.

"Sumnje su se počele javljati kada su se među članstvom pojavile priče o krivotvorenju skupštine i potpisa. Znao sam pitati i Sinčića i Ivana Pernara što je s tim glasinama, a oni bi mi odgovarali: 'Pusti to, ignoriraj. Hoće nas uništiti vanjske strukture'", govorio je o tim danima bivši član Ivan Đanić, dok je najglasniji bio zastupnik Hrvoje Runtić, ujedno i tadašnji supredsjednik stranke. Naime, on je optužio vrh te stranke da su primali novac od tajnih donatora. No Živi zid je preživio.

Bunjac vs. Palfi

Isto tako, valja podsjetiti i na slučaj Branimira Bunjca, koji je podnio pa povukao ostavku na mjesto saborskog zastupnika. Ni javnost, a ni simpatizeri nikad nisu saznali što se sve "valjalo" unutar stranke tih dana. Bunjac je naknadno objasnio da je mandat izvorno od Vladimire Palfi, kao i da su se usmeno dogovorili da će on odraditi prvu polovicu, a ona ostatak kad se vrati s porodiljnog. No Palfi je ipak odlučila da se ne vraća.

"Rijetko se sretne takva poštena i velikodušna osoba, bez trunke ega. Nadam se da će se uskoro pozitivna atmosfera iz Živoga zida preliti i na ostatak države", napisao je tada Bunjac.

Prema onom što se može čuti danas, čini se da u Živom zidu ništa nisu naučili iz tih slučajeva.

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.