SMRT DJEČAKA U METKOVIĆU

Što je uopće liječnička komora čiji šef smrt dječaka pravda vikendom

Foto: Matija Habljak/Pixsell, Screenshot aorta.hr

ŠEF Hrvatske liječničke komore danas je o smrti devetogodišnjeg dječaka Gabriela Bebića iz Metkovića, o kojoj je prije dva tjedna javnost izvijestio Index, izjavio da u tom slučaju treba uzeti u obzir to da je bio vikend. 

Predsjednik liječničke komore Krešimir Luetić izjavu je dao nakon što su napokon službeno objavljeni rezultati inspekcije koju je provelo Ministarstvo zdravstva, a koja je utvrdila da su liječnici pogriješili, što je uzrokovalo smrt devetogodišnjeg Gabriela. 

Podsjetimo, dječaka su s Hitne pomoći u Metkoviću dva puta vraćali kući, da bi u konačnici od sepse umro u KBC-u Split.

Šef liječničke komore o smrti dječaka: Treba uzeti u obzir i da je bio vikend

Nadzor je provela i Hrvatska liječnička komora, a taj je nadzor komentirao Luetić.

Nakon što je izrazio sućut obitelji preminulog dječaka, smrt Gabriela Bebića pokušao je opravdati time što je u vrijeme kada su dječaka roditelji dovodili na Hitnu - bio vikend. 

"Ono što treba uzeti u obzir kod razmatranja ovog konkretnog predmeta je da se zbrinjavanje preminulog pacijenta događalo u ordinaciji koja je više od 100 kilometara udaljena od najbliže bolničke ustanove u RH, da se zbrinjavanje, inicijalno liječenje i dijagnostika događala vikendom, kad je ograničena dostupnost laboratorijske i radiološke dijagnostike a isto tako kada je ograničena dostupnost specijalističke skrbi u smislu pedijatrijske skrbi i da se prema preliminarnim informacijama radilo o brzom progresivnom kliničkom tijeku same bolesti", rekao je između ostalog šef liječničke komore. 

No što je Hrvatska liječnička komora, čiji ravnatelj kaže da kod smrti dječaka treba uzeti u obzir lokaciju i to da je bio vikend?

Što je Hrvatska liječnička komora?

Hrvatska liječnička komora na svojim stranicama ističe svoju povijest. Tako navode da su 1903. osnovani za područje Splita i okolice, a 1923. za područje Hrvatske, Slavonije i Međimurja sa sjedištem u Zagrebu. Godine 1995. donijeli su statut, čime je Hrvatska liječnička komora postala pravni sljednik i "nastavila tradiciju Liječničke komore osnovane 1923. godine".

U statutu stoji da je Hrvatska liječnička komora samostalna, neovisna, staleška i strukovna organizacija liječnika – doktora medicine, koja predstavlja liječnike u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu. Stoji i da komora štiti prava i zastupa interese liječnika, unaprjeđuje liječničku djelatnost te se brine o ugledu liječnika i liječničkog zvanja.

U statutu stoji da HLK ima i svoje novine, Liječničke novine, imaju jedanaest ustrojstvenih tijela, od skupštine, preko rizničara pa sve do središnjeg izbornog povjerenstva. Neki od poslova koje obavljaju, a navedeni su u statutu su vođenje imenika liječnika u Republici Hrvatskoj, davanje i oduzimanje licenci za samostalan rad, određivanje najniže cijene rada privatnih liječnika, odobravanje pojedinačnih cijena liječničkih usluga privatnih liječnika te ono što su, kako su objavili, radili u slučaju preminulog dječaka - stručni nadzor nad radom liječnika. 

Za sve doktore medicine upis u Komoru je obavezan, mjesečno im uzimaju 125 kuna

Ono što radi Komora, ili barem ono za što je ovlaštena, itekako se tiče i građana, odnosno pacijenata koji koriste usluge liječnika. 

Kao i druge komore, kao svojevrstan simbol beskorisnih (i prisilnih) nameta, u Hrvatsku liječničku komoru je upis obavezan za sve doktore medicine koji rade na poslovima zdravstvene zaštite.

Prvi upis u HLK tako košta 400 kuna, ponovljeni upis nakon što je liječniku na vlastiti zahtjev prestalo članstvo u Komori košta 2000 kuna, treći upis nakon što je liječniku dva puta prestalo članstvo u Komori sukladno aktima Komore 3000 kuna, a svaki sljedeći upis povisuje se za 1000 kuna. 

Hrvatska liječnička komora od svakog člana mjesečno ubire 125 kuna, a od članova umirovljenika po 60 kuna. 

Druge izvore financiranja ne navode na svojoj web stranici, no upravo je iz njihove web stranice jasno je da se financiraju i iznajmljivanjem apartmana. 

Osnovali firmu koja u Zagrebu renta apartmane. Nazvali su je Aorta

Kako su napisali, posredstvom svoje tvrtke Aorta iznajmljuju  na kratkoročni najam od sedam dana dva apartmana u Zagrebu, na adresi Šubićeva 11. Na stranicama HLK stoji da su apartmani temeljito adaptirani, moderno uređeni i u potpunosti opremljeni te pružaju sve uvjete za ugodan smještaj do dvoje ljudi po apartmanu.

"Središnji dio većeg apartmana, površine 46 m2, čini otvoreni prostor s kuhinjom, prostorom za blagovanje te dnevnim boravkom s radnim kutkom. Apartman sadrži prostranu spavaću sobu te kupaonicu s tušem. Ugodan i svijetao, ovaj apartman može prihvatiti dvije osobe. Manji, studio apartman od 27 m2, sastoji se od hodnika, kupaonice s tuš kabinom te središnjeg otvorenog prostora koji čine: kuhinja s prostorom za blagovanje, dnevni boravak te prostor za spavanje", stoji na stranicama HLK-a, a još se dodaje da su apartmani klimatizirani i u potpunosti opremljeni.

Apartmani imaju četiri zvjezdice, a članovima veći apartman iznajmljuju za 400 kuna, dok manji članovima naplaćuju 300 kuna. 

Apartmane iznamljuju i na Booking.com-u

Iako spominju samo iznajmljivanje članovima, na internetskim stranicama Aorte linkovi na apartmane vode na stranice poznatog servisa Booking.com, gdje se također iznajmljuju apartmani Komore, po 20-ak posto većim cijenama nego za članove. 

Osim apartmana, firma Aorta koju je osnovala liječnička komora prodaje i knjigu "Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka“ povjesničara Ive Lučića koji je u vrijeme rata bio Tuđmanov obavještajac u Bosni i Hercegovini kao načelnik SIS-a HVO-a. 

Prema podacima Poslovne.hr, Aorta je u 2017. prihodovala 990.800 kuna. Rashodi su iznosili 817 tisuća kuna, a tvrtka je 2017. godine imala četvero zaposlenih.

Bivši predsjednik iskoristio rupu u zakonu kada je osnivao firmu

Tvrtku Aorta osnovao je kontroverzni bivši šef Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža. 

On je iskoristio svojevrsnu rupu u zakonu jer, iako nijedan zakon ne predviđa HLK-u da otvara tvrtke, nijedan zakon joj to ni ne zabranjuje. 

Goluža je tako Aortu osnovao u srpnju prošle godine "s ciljem stvaranja nove dodatne vrijednosti za članove Komore” i registrirao ju za savjetovanje, ali i za rentanje stanova i izdavaštvo. 

Upravo se ove dvije potonje djelatnosti reklamiraju na internetskim stranicama tvrtke Aorta. 

Kritike liječnika

Goluža je zbog osnivanja firme bio na meti kritika unutar Komore. U svibnju je održana skupština nakon sedam sati burne rasprave, uvreda i optužbi, a ni doktori ni revizori nisu saznali pravi razlog osnivanja tvrtke. Liječnici su se tada upitali zašto HLK kao neprofitna organizacija osniva profitnu tvrtku. Revizija tada nije donijela nikakvo mišljenje o Aorti jer "nisu mogli pribaviti dostatne i primjerene dokaze" za davanje revizijskog mišljenja. 

No to nije jedina kontroverza vezana uz Golužu na čelu Hrvatske liječničke komore. Otkako je 2015. godine zasjeo na čelo HLK-a, Trpimir Goluža znatno je povećao rashode Komore. Prema financijskom izvješću Ministarstva financija, u 2015. su rashodi Komore povećani 3,6 milijuna kuna u odnosu na godinu prije, no iz Golužinog vodstva su tvrdili da su "u praktičnom smislu preuzeli vođenje Komore krajem lipnja 2015. godine te nije niti je moglo značajnije utjecati na planirano financijsko poslovanje Komore za tu godinu".

Goluža promijenio namještaj u uredu, adaptirao dva stana, platio put u Vukovar za 500 članova i hotel u toplicama za 100 članova

No, kako smo objavili početkom prošle godine, Goluža je nakon preuzimanja HLK promijenio namještaj u svom uredu, odlučio adaptirati stan u vlasništvu Komore za gotovo pola milijuna kuna, naručio elektronske liječničke iskaznice u vrijednosti 637.500 kuna, a novcem HLK financirao se i put u Vukovar na obilježavanje 25. godišnjice pada tog grada i to za više od 500 članova HLK i 100 studenata medicine (na naslovnoj fotografiji). Plaćen je i smještaj u hotelu Bizovačke toplice za 100 članova.

Cijenu putovanja u Vukovar nisu htjeli otkriti, već su samo napisali da je "ukupna cijena sitnica u odnosu na važnost Vukovara za Hrvatsku". 

Tada su iz Komore još kazali da su stan adaptirali jer ga žele staviti u funkciju te iznajmljivati  članovima HLK-a za kratkoročan najam "po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih".

Prijetili 90-godišnjim liječnicima ovrhama

Dolaskom Goluže na čelo HLK povećane su i članarine koje su glavno sredstvo financiranja Komore. Prije se plaćao postotak od plaće pa su neki liječnici plaćali 40 kuna, a neki 300 kuna, a sada svi moraju plaćati 125 kuna, a samo umirovljenici plaćaju 60 kuna. 

Isto tako, HLK je slao i prijetnje ovrhama umirovljenim liječnicima koji su prestali plaćati članarinu.

"Povećanjem članarina HLK će uprihoditi čak 11 milijuna kuna više", rekao je za Index tada prof.dr. Božo Bota, splitski liječnik u mirovini koji tvrdi da HLK samo "reketari liječnike, a liječnici od nje nemaju nikakve koristi".

U 2017. jako skočili prihodi Komore

Prihodi su doista i skočili u 2016. godini, a posebno u 2017. U 2016. su tako iznosili 20 milijuna i 860 tisuća kuna, a u 2017. su skočili na čak 31 milijun i 230 tisuća kuna. To je posebno zanimljivo uzmemo li u obzir to da su se upravo iz Hrvatske liječničke komore u posljednjih nekoliko godini žalili da u Hrvatskoj ima sve manje liječnika, a da se HLK upravo najviše financira od članarina. 

Osim prihoda, u 2017. godini naglo je porasla i dobit, i to na gotovo 8 milijuna kuna, a samo godinu prije iznosila je 1,44 milijuna kuna. 

U međuvremenu je Komora prilično luksuzno opremila apartmane u Zagrebu koji sada ponosno nose četiri zvjezdice. Sklonost prema luksuznom smještaju pokazali su i kada su u prosincu prošle godine u luksuznom hotelu od pet zvjezdica dva dana raspravljali o svom teškom položaju. 

Dva dana u luksuznom hotelu od pet zvjezdica pričali o svojoj teškoj situaciji

Hrvatska liječnička komora prvi Sabor hrvatskog liječništva organizirala je u luksuznom hotelu Lone u Rovinju.

Upravo zbog tematike, Hrvatski liječnički zbor usprotivio se tome da se Sabor održi u tako skupom hotelu te su predložili da se Sabor održi u Zagrebu ili Osijeku - kao gradu s najvećom migracijom stanovništva.

Oni su morali platiti 150.000 kuna za sudjelovanje 30 liječnika na Saboru, što su u dopisu koji posjedujemo, smatrali neprikladnim.

Jedan predsjednik smijenjen zbog kršenja ovlasti, drugi smrt dječaka pravda vikendom

Goluža je smijenjen u srpnju ove godine. Skupština Komore ga je smijenila jer je pojedine odluke, i to ponajprije one vezane uz uređenje dva stana u Zagrebu, donosio bez odobrenja Nadzornog odbora i tako prekršio ovlasti. 

Njega je naslijedio Krešimir Luetić koji je danas smrt dječaka pokušao opravdati i time što je bio - vikend. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.