Što je Todorić lani govorio o porezima, Mariću i sukobu interesa?

Foto: Hina/Pixsell/Igor Kralj

IVICA Todorić i (još uvijek) njegov Agrokor su posljednih dana glavna tema u javnosti. Njegov Agrokor nalazi se u velikim problemima zbog prevelike zaduženosti koju ne prati odgovarajući rast poslovnih rezultata.

Sfera porezne tajne

Aktualni ministar financija i nekadašnji Todorićev zaposlenik Zdravko Marić, jučer je na konferenciji za medije govorio o svojoj bivšoj tvrtki, koja se ovih dana nalazi u ogromnim problemima. 

"Odnos svakog poreznog obveznika s Poreznom upravom ulazi u sferu porezne tajne i o detaljima se ne može govoriti osim u slučajevima propisanim zakonima i kada sama kompanija da privolu. Rekao sam jučer da spekulacije koje su se javile u javnosti da dugovanje Agrokora iznosi 6 milijardi kuna nisu opće utemeljene i kao takve ih ne mogu komentirati, nego ih moram demantirati", rekao je Marić.

U ovako škakljivoj situaciji, jasno je da ministar Marić, posebno s obzirom na činjenicu da mu je Todorić nekad bio šef, pazi što će reći.

Na presici je dodao da "u proceduri Porezne uprave nisu uočene nikakve nepravilnosti koje odstupaju prema drugim poreznim obveznicima", što god da to značilo.

Marić u sukobu interesa?


"Čuli ste da sastanak s Agrokorom nismo negirali i sigurno da se tako vode i različiti razgovori s obzirom na složenost same tematike, no prejudiciranje koraka ne možemo komentirati", rekao je jučer Marić.

Međutim, ako uzmemo u obzir da je najveća tvrtka u Hrvatskoj u vrlo ozbiljnoj financijskoj situaciji te da je njegova ogromna prezaduženost direktno odgovornost resora kojeg vodi Todorićev bivši zaposlenik, nameće se pitanje je li Marić u sukobu interesa.

U tom je kontekstu zanimljivo prisjetiti se da je prije godinu dana Ivica Todorić je u Bedekovčini održao govor pred učenicima srednje škole u kojem je spomenuo i Marića i - sukob interesa.

Todorić se lani hvalio plaćanjem poreza


Tamo je pričao o svojim poslovnim uspjesima i hvalio se svojim postignućima.

"Danas sam ovdje, da vam to kažem i potaknem vas jer vi ste naša budućnost. U Agrokor je u zadnjih deset godina u hrvatsku poljoprivredu uloženo 5,2 milijarde kuna, a da nismo imali ni kune profita na uloženo. No, naše parcele danas su dvostruko produktivnije od drugih. Danas plaćamo 800 milijuna kuna PDV-a državi na proizvode koje proizvedemo u Agrokoru, a prije našeg preuzimanja su te firme istovremeno državi plaćale samo 100 milijuna kuna. Država ima svoju odgovornost, da napravi svu potrebnu infrastrukturu kako bi se zapuštena zemlja mogla obrađivati, a od svega je najbitnija komasacija, jer na malim parcelama ne možemo biti konkurentni ni Europi, a kamoli Americi", rekao je tada Todorić.

"Mi smo napravili jedno malo čudo za domaću poljoprivredu, ali to se tako ne doživljava u javnosti", rekao je tada Todorić.

Kad su ga upitali za mišljenje o ministru financija, Zdravku Mariću, koji dolazi iz Agrokora, rekao je da ga poznaje kao kvalitetnog komunikatora dodavši kako se on nikad osobno nije petljao u politiku.

"Mislim da je naš ministar financija jedan odličan komunikator, da je sa svima dobar i da će dati doprinos tom timu", dodao je.

Sukob interesa

Kasnije su ga novinari zamolili da se osvrne na novu vladu (koju je tada vodio Tihomir Orešković) , a on im je rekao kako ne može ništa reći jer je - u sukobu interesa.

"Ja imam sukob interesa, prema tome, ne mogu ništa kazati", rekao je Todorić, nasmijavši se.

Tada je dodao i kako je jedini izlaz za Hrvatsku nova zaposlenost.

"Jedini izlaz su nove investicije, jedini izlaz je potrošnja! Punjenje budžeta! I onda neću reći da svatko može biti ministar financija, ali onda će svakom ministru financija biti praktično jednostavno", rekao je Todorić.

Nešto nije u redu s odlikašima

Tada je učenicima u Bedekovčini poručio kako nešto nije u redu s učenicima koji imaju sve petice.

"Da me moja supruga sad čuje, galamila bi na mene, ali moram kazati jednu stvar: ja velim da đaci koji imaju sve petice, da to nije baš nekaj u redu", rekao im je.

Za kraj, ohrabrio je učenike, poželjevši im da budu uspješni i da - posjete Agrokor. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.