SUMNJIVO FINANCIRANJE AGROKORA Što će Ramljak danas otkriti novinarima?

Foto: Hina

PROTEKLIH dana otkrivaju se novi sumnjivi slučajevi financiranja Agrokora, čak i je i ministrica Dalić rekla da očekuje od HANFA-e, Državnog odvjetništva i HNB-a da razjasne kako se vodio Agrokor u vrijeme Ivice Todorića nazvavši posljednje primjere "nezdravom i neprimjerenom" praksom.

Podsjetimo, prvo je objavljena informacija da je novac iz HBOR-a preko Zagreb-Montaže završio u Agrokoru, gdje je i ostalo 40 milijuna kuna, dan kasnije oko 29 milijuna kuna namijenjenih ulaganju u hotele Plat fond u suvlasništvu Nexusa - posuđeno je Agrokoru.

Naime, N1 je objavio u ponedjeljak kako je novac iz HBOR-a preko Zagreb-Montaže završio u Agrokoru, gdje je ostalo 40 milijuna kuna. Riječ je o iznosu koji je Agrokoru posudila tvrtka Nexus ulaganja - radi se o trgovačkom društvu kojeg je osnovao Nexus fond (jedan od fondova gospodarske suradnje) u kojem je jedan od ulagača i Republika Hrvatska, i to upravo preko HBOR-a.

Jučer je potvrđeno kako to nije jedini iznos posuđen Agrokoru. Naime, član Uprave Nexus grupe Marko Makek potvrdio je da je Agrokor financiralo i društvo KHA četiri d.o.o., a kojem je fond Nexus FGS jedan od suvlasnika:

"Drugi fond Nexus FGS II nije plasirao sredstva Agrokoru, no trgovačko društvo gdje je fond Nexus FGS II jedan od suvlasnika jest - KHA četiri d.o.o., što je jedina slična izloženost Agrokoru iz okvira fondova pod upravljanjem Nexusa".

Navedeno društvo - KHA četiri d.o.o. osnovano je 2014. od strane Karisma Resorts International i Agrokora s ciljem sudjelovanja u javnom natječaju (privatizaciji) 92,5% udjela u društvu Hoteli Plat d.d. od strane CERP-a.

Nakon što je u prvoj polovici 2015. društvo KHA četiri d.o.o. dobilo natječaj i steklo pravo da od CERP-a kupi 92,5% vlasničkog udjela u društvu Hoteli Plat d.d., Fond Nexus FGS II tek u lipnju 2015. postaje suvlasnikom i ulaže 100 milijuna kuna u KHA četiri d.o.o., dok preostala dva partnera tom prilikom ulažu zajedno još 30 milijuna, od kojih novaca se plaćaju udjeli CERP-u. Dakle, sva sredstva uložena od Fonda utrošena su na plaćanje CERP-u. Nakon naknadnog dodatnog ulaganja Agrokora i Karisma Resorts International od HRK 70 milijuna tijekom 2016., Agrokor je postavio upit prema trgovačkom društvu KHA četiri d.o.o. i ostalim članovima društva može li se dio tih sredstava na komercijalnoj osnovi angažirati na način da se Agrokoru odobri kratkoročna pozajmica. Sve dok sredstva ne budu bila potrebna na projektu, primarno kada krene građenje, što još ni danas nije u toj fazi.

Usto, objasnili su da su se odlučili na ovu pozajmicu Agrokoru jer su na novcu koji im u tom trenutku nije trebao htjeli zaraditi na kamatama.

HBOR nije imao pojma

Kako se ni kod ove pozajmice većina posuđenog iznosa nije vratila, oštećen je HBOR, a time i RH odnosno njeni građani. N1 piše da HBOR o svemu nije bio obaviješten te kako iz banke navode da su upoznati s činjenicom da KHA četiri d.o.o. ima otvorena potraživanja prema koncernu Agrokor tek početkom svibnja.

Što će Ramljak o svemu tome reći danas?

Vladin povjerenik Ante Ramljak danas će održati briefing za novinare na kojemu se očekuje da će dati neke nove informacije o navedenim slučajevima.

Jučer je za RTL najavio kako bi prvi izvještaji o reviziji mogli otkriti dosta iznenađujućih stvari "u smislu jako puno ispravaka vrijednosti".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.