Stiže veća promjena vremena

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

SUTRA stiže značajna promjena u veći dio zemlje. Bit će kiše i grmljavine, a temperatura će osjetno pasti.

"U noći i prijepodne na sjevernom Jadranu i u zapadnim krajevima unutrašnjosti naoblačenje s kišom i pljuskovima, kojih će poslijepodne biti i na istoku. Ponegdje pljuskovi mogu biti i jače izraženi. U Dalmaciji djelomice sunčano i uglavnom suho. Zapuhat će mjestimice umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zapuhat će umjerena i jaka bura, a na južnom dijelu zapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 13 do 18, na moru između 20 i 25. Najviša dnevna od 23 u zapadnim krajevima unutrašnjosti do 29 u istočnim, a na Jadranu od 27 do 32°C", piše DHMZ o sutrašnjoj prognozi.

Prognoza po regijama

Detaljnija prognoza objavljena je u Dnevniku Nove TV.

Ponedjeljak ujutro, rekli su u prognozi na Novoj TV, u zapadnim kopnenim krajevima i na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno, uz mjestimičnu kišu te pljuskove praćene grmljavinom. U Slavoniji i Dalmaciji će još uvijek prevladavati sunčano. Jutarnja temperatura u ponedjeljak od 15 do 18 stupnjeva u unutrašnjosti te između 20 i 25 na obali i otocima. Zapuhat će sjeverac, a na sjevernom Jadranu jugo će okretati na umjerenu i jaku buru. Podno Velebita pritom može biti i pokojeg olujnog udara.

Kiša i sporadični pljuskovi u središnjoj Hrvatskoj i u ponedjeljak poslijepodne, no bit će i sunčanih razdoblja. Promjenjivo te uz sjeverac osjetno svježije. Nakon nedjeljnih 32, u ponedjeljak će temperatura biti bliže 22. Očekujemo od 21 do 24 stupnja.

Svježije bit će i u Slavoniji i Baranji, samo ipak ne toliko. Ovdje će promjena vremena stići nešto kasnije, sredinom ponedjeljka i poslijepodne, pa će i temperatura stići porasti više, od 24 na zapadu do 29 stupnjeva na istoku regije. No i ovdje također poslijepodne može biti izraženijih pljuskova.

Promjenjivo uz kišu i pljuskove, pa i izraženije i u gorju i na sjevernom Jadranu. Uz sjeveroistočnjak će osvježiti u gorju, a s burom ponešto i na moru. Tako će najviša dnevna temperatura u gorskoj Hrvatskoj biti 20-ak do 24, a na sjevernom Jadranu uglavnom oko 28 stupnjeva.

Zato će se u Dalmaciji zadržati prilično vruće uz barem 30, ali mjestimice i 33 stupnja. U ponedjeljak poslijepodne uglavnom djelomice sunčano i većinom suho, tek na sjeveru, i to više prema kraju dana moguć je pljusak. Jugo i jugozapadnjak, sjevernije će u drugom dijelu dana postupno okretati na buru.

Niže temperature i u utorak

I u utorak, kako piše HRT, očekuju se niže temperature.

Od ponedjeljka na kopnu oblačnije i manje toplo, najprije na zapadu, a zatim i prema istoku zemlje. Pritom povremeno kiša, ponegdje i pljuskovi s grmljavinom - već u ponedjeljak u noći i prijepodne, a u Slavoniji većinom u drugom dijelu dana. Ponegdje kiša i u utorak te osobito u srijedu. Puhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverni, u istočnim predjelima i sjeverozapadni vjetar, piše HRT za sutra i preksutra.

I na sjevernom Jadranu u ponedjeljak naoblačenje s kišom i neverinima, zapuhat će bura te će biti manje toplo nego u nedjelju. U Dalmaciji će se zadržati uglavnom sunčano i vruće. Od utorka više oblaka na srednjem i južnom Jadranu, gdje će se stoga također sniziti temperatura. A na mjestimičnu kišu treba računati osobito krajem utorka te u srijedu. Pritom će se bura proširiti od sjevera na veći dio obale.

Za dio zemlje upaljen je žuti meteoalarm.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.