Štern: Građani se moraju pripremiti na hladnu zimu

Screenshot: N1

PODUZETNIK Davor Štern je za N1 komentirao situaciju s energentima u Hrvatskoj i svijetu te kakvu zimu možemo očekivati.

U vezi najavljenih vladinih mjera Štern kaže da se nada da će iskoristiti instrumente koje imaju pa navodi da prvenstveno trebaju mjere financijske prirode.

"Nemaju čarobni štapić, osim u obliku izdašne pomoći svima koji će stradati u ovoj situaciji, ali se ne slažem da je prošla era jeftine energije. Ona će se vratiti kad nestanu uzroci koji su doveli do toga. Vjerujem da postoje ljudi u vladi koji mogu smisliti da se spriječe negativne posljedice po društvo", rekao je Štern za N1.

Poskupljenje plina

U Zagrebu bi se troškovi mogli popeti do neslućenih granica, a Štern kaže da Plinara to mora podnijeti jer "drugog načina nema".

"Plinara je uvijek bila stožerni snabdjevač plinom i Zagreb u suradnji s vladom jednostavno može riješiti taj problem da se građane i poduzetnike zaštiti od enormnog povećanja cijena plina", rekao je.

Upitan koliko se povećanje cijena može očekivati, Štern ne želi spekulirati pa govori da to ovisi o situaciji. Kaže da će, ako Mađarska i dalje bude dobivala ruski plin, plina biti malo više i neće toliko poskupjeti.

"No, ako dođe do sveobuhvatne obustave plina, onda će plin biti skup. To ne može podnijeti ni Plinara ni potrošači, tu država mora napraviti nešto, zato i postoji. Zadužnice Plinare nisu korektne. Ne znam smiju li to s pravne strane, ali nisu korektni. Ako opskrbljivači budu pod takvim udarom, netko se mora brinuti i za njihovu opstojnost, ne mogu poslovati s gubitkom. I Plinara je poduzetnik u ovom slučaju, osiguravaju plin za sve, a ne mogu doći do jeftinog plina pa ga ne mogu jeftino ni prodavati", veli Štern.

"Građani se moraju pripremiti za hladnu zimu"

Štern podsjeća građane da se pripreme na hladnu zimu.

"Građani se moraju pripremiti na hladnu zimu, Nijemci predviđaju pet do 10 hladnih zima. Mislim da bi građani trebali biti spremni da se situacija neće brzo popraviti, da će biti problematična zima, a tu dolazi u pitanje rad političkih stranaka da počnu međusobni dijalog i nađu načine kako to premostiti. Političke razmirice treba staviti pod tepih da se nađe pravedan i korektan izlaz", rekao je Štern za N1.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.