Štagljar: Napravili smo brži, točniji i jeftiniji test za koronavirus

Foto: Sam Masala

HRVATSKI znanstvenik koji živi i radi u Kanadi Igor Štagljar sudjelovao je u izradi novog antigenskog testa za koronavirus, a znanstveni rad o tome objavljen je danas u uglednom časopisu Nature.

Rad pod nazivom "A homogeneous split-liciferase assay for rapid and sensitive detection of anti-SARS CoV-2 antibodies" fokusiran je na razvijanje novog serološkog testa koji je, kako se navodi, jeftiniji, brži i lakši za provođenje od postojećih testova za koronavirus.

"Ovo je jedan od najboljih projekata na kojima smo radili jer je uključivao kompleksnu suradnju s biokemičarima, liječnicima, epidemiolozima, virolozima, imunolozima i svjetskim globalnim zdravstvenim stručnjacima u Kanadi i SAD-u", napisao je Facebooku Štagljar.

Ustvrdio je kako je ovaj test na antitijela "od presudne važnosti u sljedećoj fazi pandemije u kojoj se trenutačno nalazimo jer će vlade brojnih zemalja diljem svijeta započeti s masovnim cijepljenjem nedavno odobrenih cjepiva protiv covida-19" pa objasnio u čemu je, po njemu, ta važnost.

"Zašto je novi serološki SATiN test važan za istraživanje covida-19? Prvo, SATiN test je jeftin i stoji oko dva dolara, što je otprilike desetina troška standardnog ELISA testa. Uz to, naš SATiN test je učinkovit, ako ne i bolji od bilo kojeg drugog trenutačno dostupnog serološkog testa jer detektira niske razine IgG antitijela", napisao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.