Srpski poduzetnici: Moramo spriječiti invaziju Hrvata!

SRPSKI poduzetnici zatražili su od države da im pomogne pri kupnji domaćih prehrambenih poduzeća umjesto da "kompletnu granu industrije prepusti hrvatskim tajkunima".

Poznati srpski biznismeni upozoravaju da je došao posljednji trenutak da država stane iza njih i njihovih tvrtki kako bi Srbija postala važnija od država u regiji, prije svega Hrvatske, piše beogradski Press.

Biznismeni apeliraju na državu da im omogući iste uvjete poslovanja kakve Hrvatska omogućava svojim ljudima te traže da im Vlada bude jamac kod stranih banaka kako bi mogli uzeti kredite po najpovoljnijim uvjetima.

Hrvatske tvrtke u suradnji s Vladom planiraju preuzeti srpsku prehrambenu industriju

Press je jučer objavio da su hrvatske tvrtke u suradnji s Vladom napravile plan za potpuno preuzimanje srpske prehrambene industrije. Tako Agrokor Ivice Todorića, Atlantis grupa Emila Tedeschija i Kraš, koji vodi Nadan Vidošević, ne kriju da im je cilj kupiti i Jaffu iz Crvenke, Karneks iz Vrbasa, požarevački Bambi, beogradski Imlek...

Prvi korak prema ostvarivanju tog plana već je napravljen kad je Atlantis grupa 1. lipnja kupila Drogu Kolinsku u okviru koje posluju Soko Štark, Grand kafa i Palanački kiseljak za 382 milijuna eura.

Vlasnik tvrtke Svislajon Takovo Rodoljub Drašković kaže da bi i on kupio Jaffu kada bi imao iste uvjete za kupovinu kao hrvatski biznismeni.

"Kopirajte Hrvate!"


"Ako me pitate što država treba napraviti kako bi spriječila invaziju stranih, u ovom slučaju hrvatskih tvrtki na srpsko tržište, poručujem im da prepišu recept upravo od Hrvata! I ja sam spremam kupiti Jaffu, ali pod istim uvjetima pod kojima je hoće Hrvati. Moja država mora stati iza mene, kao što Hrvatska stoji iza svojih ljudi. Spreman sam kupiti Jaffu, ali da je platim isto koliko bi je platio neki hrvatski biznismen", rekao je.

S Draškovićem i ostalim poduzetnicima koji dijele njegovo mišljenje ne slažu se ekonomski analitičari.

"Kakve ima veze tko će kupiti neko poduzeće u Srbiji?! Može ga kupiti tko god želi ako plaća porez, poštuje zakone i dobro posluje. Uopće nije važno koje je nacionalnosti kupac", rekao je ekonomski stručnjak Aleksandar Stevanović.

Stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević dijeli njegovo mišljenje i upozorava da Srbija bilježi odljev kapitala te da joj je zato u interesu da proda poduzeća kako bi dobila devize.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.