Srbija ima spremnih ukupno pet pregovaračkih poglavlja s EU-om

Ilustracija: EPA

SRBIJA je, na početku hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, Europskoj komisiji (EK) službeno podnijela još jednu pregovaračku poziciju u poglavlju 27 - okoliš i klimatske promjene, izjavila je u ponedjeljak srbijanska ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović.

Srbija ima pet pregovaračkih poglavlja

Naglasila je da Beograd sada ima spremnih ukupno pet pregovaračkih poglavlja.

Srbija tako "pokazuje ozbiljnost, istrajnost i dosljednost u procesu reformi i opredjeljenju za europske integracije", priopćeno je poslije današnje sjednice vlade Srbije.

Po riječima ministrice Joksimović, riječ je "o veoma zahtjevnom i kompleksnom pregovaračkom poglavlju, čija je izrada trajala skoro tri godine, uz sudjelovanje 28 institucija" te je riječ o "najkompleksnijem dokumentu s više od 1600 stranica, koji je dosad Srbija predstavila Europskoj uniji".

Pregovaračka pozicija 27 sadrži ukupno 14 priloga

Ministarstvo za zaštitu okoliša istaknulo je da pregovaračka pozicija 27 sadrži ukupno 14 priloga u čijoj izradi je sudjelovalo 150 predstavnika iz 28 institucija i državnih organa, te da je obrazložen financijski okvir za aktivnosti u narednom razdoblju, kako bi Srbija dosegnula standarde EU-a na polju zaštite okoliša.

Joksimović je ocijenila da je novo pregovaračko poglavlje pripremljeno "zahvaljujući dobrom koordiniranju s predstavnicima EK"

Joksimović je ocijenila da je novo pregovaračko poglavlje pripremljeno "zahvaljujući dobrom koordiniranju s predstavnicima EK" te "velikoj energiji i taktičnosti" koju je vlada pokazala nakon procesa screeninga.

Pregovaračka pozicija za poglavlje 27 dolazi, po njezinoj ocjeni, "u pravom trenutku", to jest u vrijeme formuliranja europskog "Zelenog dogovora“, praćenog Investicijskim planom, koji je predsjednica Komisije Ursula von der Layen predstavila 14. siječnja u Strasbourgu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.