Srbi izlaze iz kosovske vlade: "Nećemo dozvoliti da se ponovi Bljesak i Oluja"

Screenshot: YouTube RTS

PREDSJEDNIK Srpske liste, Goran Rakić, nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu objavio je da ta lista izlazi iz kosovske vlade.

>> Pogledajte kako kosovski specijalci vuku vezanog srpskog dužnosnika na koljenima

"Poslije jučerašnjeg terorističkog napada na goloruki srpski narod u Kosovskoj Mitrovici i predstavnike Vlade Srbije, mi kao legitimni predstavnici Srba ne možemo biti nijemi. Srpska lista će izaći iz vlade privremenih institucija i nećemo davati podršku. Mi znamo da će se oni ujediniti, lako se oni ujedine kada su u pitanju interesi protiv Srba. Ali, i mi ćemo se ujediniti i braniti svoje domove. Nitko nas neće otjerati s ovih prostora", izjavio je Rakić i dodao da ga iznimno veseli što mu je Vučić "obećao da neće dozvoliti nikakvu novu Oluju i Bljesak".

Rakić je najavio da će na petu godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma 20. travnja formirati Zajednicu srpskih općina. Rekao je da su o tome obavijestili Vučića te da je on podržao tu odluku.

Reakcija je to na jučerašnji napad kosovskih specijalaca u Kosovskoj Mirovici kada su, naoružani dugim cijevima, nasilno upali na mjesto gdje se održavao skup Srba o unutrašnjem dijalogu na Kosovu i uhitili šefa srpskog ureda za Kosovo Marka Đurića.

Pritom su koristili šok bombe i suzavac, a među pretučenima bilo je i novinara. Đurića su prevezli u Prištinu gdje su ga odveli na prekršajni sud, da bi ga onda vratili na granicu sa Srbijom.

Đurić se danas obratio medijima u Beogradu. Rekao je da su ga kosovski specijalci koje je nazvao terorističkom bandom "vukli kao psa", tukli, prijetili nožem, slikali selfieje i pjevali "Alahu ekber".

I on je ponovio da na Kosovu "neće biti Bljeska ili Oluje".

I dalje napeto na Kosovu, očekuje se kriza vlasti

Direktor KBC-a u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović izjavio je za novinsku agenciju Beta da je u napadu albanskih specijalnih snaga ozlijeđeno 32 ljudi koji su se u trenutku uhićenja Đurića nalazili u zgradi Mitrovačkog dvora i ispred nje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je uhićenje Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici "brutalna provokacija, čin bezumlja i najteži kriminalni akt koji su prištinske vlasti sprovele na Kosovu i Metohiji". Kosovske specijalce nazvao je teroristima u uniformama, a Srbima na Kosovu je poručio da budu spokojni jer će ih Srbija zaštititi.

Kosovske vlasti tvrdile su da je Đurić na Kosovo ušao nelegalno, no srpske vlasti tvrde da je obavijest o njegovu dolasku poslana tri dana prije toga.

Noć je na Kosovu bila mirna, ali situacija je napeta, javljaju srpski mediji.

Srpska lista činila je vladajuću većinu u kosovskom parlamentu, što znači da bi njezin izlazak iz te većine mogao prouzročiti i krizu vlasti.

Kosovski premijer neizravno optužio Srbiju za jučerašnje događaje

Kosovski premijer Haradinaj sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Nakon te je sjednice komentirao odluku Srpske liste da napusti kosovsku vladu.

"To je ishitrena i štetna najava, vidjeli ste što se jučer dogodilo kada nema komunikacije. Bolje je da se svi vratimo za stol i da idemo naprijed. Uvjeren sam da ćemo naći zajednički jezik, a ne da djelujemo jednostrano", izjavio je Haradinaj.

Tako je zapravo indirektno Srbiju optužio da je kriva za jučerašnje događaje zbog povlačenja jednostranih poteza.

Novinari su ga pitali što je s osnivanjem Zajedničkih srpskih općina, što je dio Briselskog mirovnog sporazuma, a za koje su kosovski Srbi danas najavili da će ih osnovati 20. travnja, bez obzira na Prištinu.

""Prije nekoliko dana sam rekao da se nisam bavio Zajednicom srpskih općina, imao sam bitnije stvari, imali smo dosta problema, i još nisam upućen", naveo je Haradinaj.

Govoreći o dijalogu s Beogradom, Haradinaj je rekao da je u interesu Prištine da se on nastavi, kao i da imaju profesionalce spremne za nastavak dijaloga.

Šef kosovske policije za portal Gazeta express izjavio je da je naredbu za uhićenje srpskog dužnosnika Đurića dala kosovska vlada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.