Srbi blokirali ceste zbog cijena goriva, hoće li i Hrvati?

Foto: Hina

VOZAČI u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Šapcu i još nekoliko srpskih gradova zaustavili su oko 17 sati vozila u znak prosvjeda zbog visokih cijena goriva, sukladno najavama ovoga tjedna. U Beogradu je došlo do velikih gužvi na gotovo svim gradskim prometnicama.

"Pančevački most, Brankov most, Gazela, Kralja Milana, Kneza Miloša, Bulevar kralja Aleksandra, Takovska... Ma sve je danas u kaosu, kako one ulice u kojima su svakog dana gužve, tako i ostale...", rekli su iz Beogradskog taksija za Telegraf.

Prosvjed na beogradskoj Slaviji:

Prosvjed u Novom Sadu:

Prosvjed u Hrvatskoj najavljen za idući petak

I u Hrvatskoj se sprema sličan prosvjed. Facebook grupa "Stop rastu cijena goriva", koja već broji preko 20.000 članova, poziva građane da u petak, 15. lipnja, zaustave vozila na cestama u znak protesta.

"Podržimo akciju za smanjenje trošarina na gorivo i spuštanje cijena ispod devet kuna. #ugasimotor", stoji u pozivu koji se dijeli društvenim mrežama.

"Naša inicijativa je da 15. lipnja od 17 do 17:10 sati imamo spontano okupljanje građana i da ugasimo automobile na većim prometnicama u gradu kako bismo vladi ukazali na prekomjerne tražbine i namete za gorivo”, kaže pokretač inicijative "Stop rastu cijena goriva" Vedran Franc.

"Odlučili smo se za 17 sati kao početak gradskog 'rush houra' i mislim da bi se tu stvarno moglo vidjeti koliko znači kada se prometnice zaustave na deset minuta. Ovo je samo opomena i način da pokažemo da se može nešto napraviti", kažu iz inicijative.

 

Vučić: Ne možete ugrožavati živote ljudi

Društvenim mrežama u Srbiji proširio se poziv na današnji jednosatni prosvjed koji podupiru i pojedine oporbene parlamentarne stranke, dok vlada premijerke Ane Brnabić o tim pozivima i dalje šuti.

Predsjednik Vučić poručio je, pak, kako s prosvjedima nema nikakav problem.

"Radite što god hoćete, ali ne možete ugrožavati živote ljudi. Našli su se neki politički luđaci koji bi zaustavili promet, a što ako netko nastrada? Tko će biti kriv? Građani moraju znati tko će biti kriv. A što se mene tiče, možete prosvjedovati koliko hoćete, s tim nemam nikakav problem", poručio je Vučić.
 
Još u ponedjeljak, zastupnik konzervativnog pokreta Dveri Dragan Vesović pozvao je "građane koji su pogođeni rastom cijene goriva" da zaustave vozila i time ukažu vladi Srbije da se "financijska stabilnost ne može provoditi samo stavljanjem ruke u džep ionako siromašnih građana".

Cijene benzina porasle za 4,8 posto

Vesović tvrdi kako je gorivo u Srbiji dvadesetak centi skuplje nego u većini zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije te da je Srbija svojom poreznom politikom "još dublje zavukla ruku u džep građana" jer od cijene litre goriva u maloprodaji 55,2 posto "uzima za sebe".

Cijene benzina u Srbiji su u posljednjih tridesetak dana porasle za 4,8 posto, a dizel je poskupio za 6,2 posto. U prijevodu, cijena litre benzina je oko 1,38 eura, kvalitetniji bezolovni benzin košta oko 1,43 eura, a litra dizela je oko 1,30 eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.