Splitski SDP se pobunio protiv Grbinove koalicije s Puljkom: "10 godina nas vrijeđa"

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Gradski odbor splitskog SDP-a ne podržava koaliciju s Centrom Ivice Puljka na državnoj razini i organizirat će unutarstranački referendum kako bi se članovi mogli izjasniti o predizbornoj suradnji, javlja Dalmatinski portal

Splitski SDP-ovci tvrde kako se Centar ne ponaša ideološki kompatibilno s njihovom strankom. "Split je i dalje jedini veliki grad koji nema građanski odgoj jer, po riječima Puljka, to će provocirati desnicu. Isti problem smo imali i s medicinski potpomognutom oplodnjom jer je to provociralo Most", ističu. 

Kažu da ako je cilj srušiti HDZ neovisno o ideološkim pretpostavkama, onda im i Most može biti prihvatljiv partner. "Bračni par Puljak je u zadnjih 10 godina redovito vrijeđao SDP. Govorili su da je SDP stranka koja nema budućnosti jer oni se ne mogu ni sami sa sobom dogovoriti", podsjećaju SDP-ovci. 

"Puljak je kupio našeg vijećnika"

"Takvih izjava je bilo mnogo i bilo bi krajnje nevjerodostojno da idemo u koaliciju sa strankom koja ima ovakav stav o našoj stranci i našim vrijednostima", uvjereni su. 

"Ivica Puljak je kupio našeg vijećnika Damira Barbira čime si je političkom trgovinom osigurao većinu u Gradskom vijeću iako smo kao partneri bili maksimalno korektni te ga nikad ničim nismo uvjetovali osim što smo tražili maksimalnu transparentnost", napominju. 

Smatraju da Puljak upravlja gradom kao HDZ, Kerum ili SDP u njihovim najgorim danima te da njegovu vlast obilježava netransparentnost, politička trgovina, klijentelizam i pogodovanje donatorima, prijateljima i stranačkim članovima. 

33 člana podržala odluku, jedan je bio suzdržan

Poručuju kako žele promijeniti obrazac upravljanja, a ne samo smijeniti HDZ. "Centar je nažalost primijenio HDZ-ov model upravljanja gradom, a pritom su ostavili ili promovirali na rukovodeća mjesta 14 HDZ-ovaca", stoji u odluci. 

Splitski SDP-ovci navode da će Puljkove izjave o SDP-u i povijest odnosa dvije stranke biti teško objasniti biračima. "Ako dođe do takve koalicije možemo očekivati brojna iščlanjenja iz stranke te će u takvim uvjetima biti teško motivirati članstvo za aktivnijim angažmanom u kampanji, a 10. izborna jedinica bez potpune posvećenosti splitske organizacije će teško ostvariti dobar rezultat", tvrde. 

"Kako bi izbjegli delegatsko izjašnjavanje dat ćemo mogućnost zauzimanja stava svim članovima naše organizacije organizirajući unutarstranački referendum", zaključuje se. Odluku je potpisao Davor Matijević, predsjednik gradskog SDP-a. Na sjednici su sudjelovala 34 člana Gradskog odbora, od toga su 33 člana podržala odluku, a jedan je bio suzdržan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.