Špijuni ruske vojske optuženi za hakiranje američkih izbora

Screenshot: CNN

AMERIČKO ministarstvo pravosuđa objavilo je optužbe protiv 12 ruskih državljana zbog hakiranja e-mailova demokrata tijekom predsjedničkih izbora 2016. godine, javlja CNN.

Optuženi Rusi članovi su obavještajne službe GRU, koja djeluje u obavještajnoj upravi ruske vojske.

>>Demokratska stranka tuži Rusiju, Trumpovu kampanju i WikiLeaks zbog utjecaja na izbore 2016.

Optužbe otkrivaju sofisticirani napad na američke izbore 2016. godine, uključujući objavljivanje e-mailova kojima je cilj bio naštetiti predsjedničkoj kandidatkinji Hillary Clinton, piše CNN.

"Ukradene informacije o 500 000 glasača"

Ministarstvo pravosuđa izjavilo je da je hakirana kampanja Hillary Clinton te demokratski odbori. Zamjenik državnog odvjetnika Rod Rosenstein izjavio je da su ukradene informacije o oko 500 000 glasača na američkim izborima.

"U optužnicama nema tvrdnje da je ova urota promijenila rezultat glasovanja", istaknuo je Rosenstein. Demokrati su odmah nakon objave pozvali na otkazivanje Trumpovog sastanka s Putinom, koji treba biti održan u Helsinkiju u ponedjeljak.

Nekoliko sati prije nego su optužnice objavljene, Trump je Muellerovu istragu opisao kao "namješteni lov na vještice kako bi se naštetilo američko-ruskim odnosima".

Istraga specijalnog istražitelja Roberta Muellera o ruskom miješanju u američke izbore započela je prije više od godine dana. Podignute su optužnice protiv 14 ruskih državljana, petero Amerikanaca, jednog nizozemskog državljanina i tri pravne osobe, objavilo je ministarstvo pravosuđa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.