Španjolski sud zadržao dva člana Puigdemontove vlade u zatvoru

Foto: Hina

KAKO javlja Associated Press, sudac španjolskog Vrhovnog suda donio je odluku o oslobađaju šestero katalonskih političara, ali je u zatvoru zadržao dva aktivista koja su se borila za odcjepljenje i dva člana regionalne vlade.

Associated Press javlja i kako će oslobođeni političari moći postati dijelom predizborne kampanje i kandidirati se na nadolazećim izborima u Kataloniji.

Junqueras i Forn ostaju u zatvoru

U zatvoru su ostali potpredsjednik vlade Oriol Junqueras i bivši ministar unutarnjih poslova Katalonije, Joaquim Forn, po odluci suca Pabla Llarene.

Sudac je zaključio kako tek treba istražiti jesu li njihove izjave da će se držati zakona Španjolske i odreći se jednostranog odcjepljenja Katalonije "istinite i realne".

Ipak, da bi šest političara izašlo na slobodu, najprije moraju uplatiti jamčevinu od 100.000 eura.


Puigdemont izlazi pred belgijski sud


Podsjetimo, prošlog je mjeseca uhićeno osam članova Puigdemontove vlade i tada su se pristali odreći zahtjeva za jednostranim odcjepljenjem Katalonije, u nadi kako će ih sud osloboditi.

Carles Puigdemont i njegova četiri bliska suradnika danas izlaze pred sud u Belgiji koji će odlučiti o tome hoće li biti izručeni Španjolskoj ili ne.

Puigdemont planira voditi kampanju svoje stranke za izbore koji se trebaju održati 21. prosinca.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.