Španjolski kralj idući tjedan odlučuje o prijevremenim izborima

Foto: EPA

ŠPANJOLSKI kralj Felipe VI. razgovarat će idući tjedan s vođama španjolskih političkih stranaka kako bi provjerio postoji li mogućnost formiranja vlade prije konačnog roka 23. rujna ili će Španjolci na nove izbore u studenom.

Kraljevska kuća i predsjednica španjolskog parlamenta Meritxell Batet priopćili su kako će se kralj sastati 16. i 17. rujna s predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Tijekom razgovora provjerit će postoji li kandidat koji bi u parlamentu mogao dobiti dovoljnu podršku za sastavljanje vlade.

Pronađe li takvog kandidata, predložit će ga za glasanje, što je dio uobičajenog protokola.

Jedanaest dana prije isteka tog roka izgledni su prijevremeni izbori.

Aktualni premijer Pedro Sánchez, vođa Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), dva puta u srpnju nije dobio dovoljnu podršku u parlamentu.

Ne dobije li potrebnu podršku ostalih stranaka do 23. rujna, kada je posljednji dan za eventualno novo glasanje o vladi, Španjolci će na prijevremene izbore 10. studenog.

Obje stranke ustrajne

PSOE je na izborima u travnju pobijedio dobivši 123 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, no nije uspio osvojiti 176 mjesta koliko je potrebno za samostalno formiranje vlade.

Od tada pregovara sa srodnom lijevom formacijom Unidas Podemos, no svi dosadašnji pregovori su propali.

Sánchez i Pablo Iglesias, vođa Unidas Podemosa, dali su do znanja kako bi njihove stranke ovih dana mogle opet sjesti za pregovarači stol, nakon što su potvrdile kako nema načina za postizanje sporazuma.

PSOE želi svoju manjinsku vladu bez Unidas Podemosa nudeći mu pozicije u državnim institucijama u zamjenu za vanjsku podršku.

Unidas Podemos inzistira na koalicijskoj vladi i ministarskim mjestima.

Obje stranke su ustrajne u svojim zahtjevima.

Te dvije formacije jedine su, s obzirom na broj zastupnika, koje mogu formirati vladu. Ne postignu li one sporazum, kralj će 23. rujna raspustiti parlament i sazvati nove izbore.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.