Španjolske vlasti istražuju Apple zbog AppStorea

Španjolski regulator (CNMC) objavio je da je otvorio istragu kako bi utvrdio je li Apple uvjetima za programere aplikacija u prodaji u App Storeu kršio propise o ravnopravnom tržišnom natjecanju.

Apple je možda programerima nudio različite komercijalne uvjete, sumnjaju u CNMC-u.

Diskriminacija predstavlja vrlo ozbiljnu povredu zakona o tržišnom natjecanju i nosi kazne koje mogu dosegnuti do 10 posto globalnog prihoda kompanije, podsjeća regulator.

Apple opovrgava optužbu.

„Španjolski programeri, veliki i mali, natječu se u App Storeu pod jednakim uvjetima", tvrdi kompanija u priopćenju i dodaje da će nastaviti surađivati s regulatorom kako bi "razumjela njegove sumnje i ponudila odgovor".

Regulatorna istraga u Španjolskoj nadovezuje se da dvije istrage Europske komisije. Bruxelles želi utvrditi je li Apple prekršio zakon o digitalnim tržištima koji manjim tvrtkama jamči iste uvjete u natjecanju kao i velikima. Odvojeno provjeravaju nove Appleove naknade za programere aplikacija.

U ožujku EK je Appleu izrekao kaznu od 1,84 milijarde eura, ustvrdivši da je američki div ograničenjima na App Storeu blokirao konkurenciju u streamingu glazbe. To je bila prva kazna koju je Bruxelles izrekao Appleu za kršenje propisa, napominje Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.