Spajanje Time Warnera i AT&T-a moglo bi propasti i prije nego je počelo

Foto: Wikimedia Commons

DOGOVOR o preuzimanju medijskog konglomerata Time Warnera od strane telekomunikacijskog giganta AT&T mogao bi lako završiti u slijepoj ulici.

FCC nije više podložan lobiranju

Naime, AT&T prvo mora dobiti dozvolu američke Federalne komisije za komunikacije. FCC provodi vrlo strog regulativni proces, a iskustvo s dosadašnjim telekomunikacijskim spajanjima pokazuje da nije podložna političkim utjecajima i lobiranju, javlja Politico.

Anonimni washingtonski lobist objasnio je problem: "U prošlosti je najava velikog preuzimanja ustvari značila početak pregovora s FCC-om oko cijena, javnog pristupa itd. Taj sustav više ne vrijedi. Ako je sama prijava neadekvatna, tržišne akcije poduzete radi zadovoljavanja FCC-a neće imati nikakav utjecaj na odluku vlasti. Dužnosnici FCC-a se više ne zezaju."

Međutim, posao bi mogao biti zaustavljen i prije nego što FCC dobije priliku odlučiti o njemu.

Trump se protivi sve većoj kontroli velikih korporacija nad medijima

Izborni stožer Donalda Trumpa već je najavio da će, ako Trump postane predsjednik, blokirati sporazum koristeći anti-trust zakone. Razlog Trumpovog protivljenja je sve veća kontrola velikih korporacija nad medijima.

Peter Navarro, ekonomist i Trumpov viši savjetnik, kaže kako "trebamo sagledati posljedice oligopola na slobodu misli i utjecaj na narative koji oblikuju politički proces na način koji pogoduje agendi medijskih konglomerata".

Sanders: Administracija treba "ubiti" spajanje 

Iz stožera Hillary Clinton također su skeptični oko dogovora. Njen kandidat za potpredsjednika Tim Kaine izjavio je "kako dijeli zabrinutost i dileme". Dodao je da je "manje koncentracije korisno, pogotovo u medijima".

Clintoničin protukandidat u demokratskim predizborima Bernie Sanders još je oštriji. "Administracija treba ubiti spajanje Time Warnera i AT&T-a. Ovaj dogovor bi značio više cijene i manje izbora za američki narod."

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.